Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oppositie Zimbabwe claimt overwinning verkiezingen

31 mrt 08

De grootste oppositiepartij in Zimbabwe, de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), heeft na de stembusgang van zaterdag een monsterzege geclaimd. ,,Het volk heeft zich uitgesproken tegen de dictatuur!", verzekerde de voorzitter van de MDC.

De einduitslagen van zowel de parlements- als presidentsverkiezingen lieten maandag verder op zich wachten, maar de secretaris-generaal van de MDC zei dat eigen onderzoek in 128 kiesdistricten aangeeft dat de MDC daar maar liefst 96 zetels in het 210 zetels tellende parlement heeft gewonnen. Officieel zijn nog slechts de uitslagen van enkele tientallen districten geopenbaard, waarmee negentien zetels naar de ZANU-PF van president Robert Mugabe en eveneens negentien naar de MDC zouden gaan.

De kiescommissie heeft de bevolking opgeroepen geduldig te wachten op de einduitslag. Zowel de oppositie als het westen heeft al bij voorbaat gezegd dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. De Amerikanen riepen Mugabe maandagmiddag op niet vals te spelen bij het tellen van de stemmen. De MDC stelt ook dat partijleider Morgan Tsvangirai als presidentskandidaat meer dan 60 procent heeft behaald. Dat zou hem in één ronde tot opvolger van Mugabe maken. Wanneer de kandidaten minder dan de helft van de stemmen hebben, is een tweede ronde noodzakelijk. Van de presidentsverkiezingen is nog geen enkele tussentijdse uitslag gemeld.

De autoritaire Mugabe leidt het land al bijna 28 jaar. Hij verloor volgens internationale waarnemers ook de vorige presidentsverkiezingen in 2002, maar hij bleef met tal van trucs aan de macht. Waarnemers nemen aan dat het regime ook knoeit met deze verkiezingen. Zo zijn er veel overleden of fictieve kiezers geregistreerd. De vertragingen bij het openbaren van de uitslagen hebben mogelijk te maken met fraude, vrezen MDC-kiezers. Bij eerdere verkiezingen
kwamen de uitslagen snel. De autoriteiten stellen dat het nu langer duurt omdat er verkiezingen zijn gehouden voor een president, het parlement én plaatselijke verkiezingen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief