Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilders eist excuses van Balkenende

1 apr 08

PVV-leider Geert Wilders eist dat premier Jan Peter Balkenende excuses aanbiedt voor alles wat hij voor publicatie over de anti-Koranfilm Fitna heeft gezegd.

Doet de minister-president dat niet, dan overweegt Wilders een motie van wantrouwen tegen hem in te dienen.

Wilders kondigde dat dinsdag aan tijdens het Tweede Kamerdebat over Fitna en de verklaring van de premier daarover. Wilders neemt het Balkenende "zeer kwalijk" dat hij, zonder de inhoud van de film te kennen, termen als crisis en aanslagen heeft gebruikt.

Volgens Wilders heeft de premier zich schuldig gemaakt aan stemmingmakerij, heeft hij "megafoondiplomatie" bedreven en heeft hij in binnen- en buitenland angst ingeboezemd voor een film die nog niemand had gezien. "Dat was buitenproportioneel en bijna een selffulfilling prophecy", aldus de PVV-leider.

Bijna alle fracties grepen het debat aan om felle kritiek te leveren op Wilders. "U bent een relschopper" en een "politieke pyromaan", zei VVD-leider Mark Rutte. Volgens CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel zijn er weinig politici die zo weinig aan anderen denken en zo veel aan zichzelf als Wilders.

Coalitiegenoot PvdA vindt dat Wilders met zijn film het geloof van moslims in Nederland criminaliseert en de andere 15 miljoen landgenoten de stuipen op het lijf jaagt. Volgens D66-leider Alexander Pechtold blijkt uit de film dat Wilders een "bange, bange man" is en GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema vindt dat Wilders moslims wegzet als tweederangsburgers.

Wilders herhaalde in het debat dat de islam in zijn ogen een bedreiging vormt voor de Nederlandse identiteit en dat daarom maatregelen als het verbieden van de Koran en het sluiten van de grenzen voor moslims nodig zijn. "Genoeg is genoeg", zei hij.

Volgens Wilders is de Koran nu al in strijd met de Nederlandse wet. Een deel van de Kamer daagde hem uit naar de rechter te stappen om het voor moslims heilige boek te laten verbieden. Wilders wil dat niet en wees erop dat hij als parlementariër met parlementaire middelen wil vechten om zijn doel te bereiken.

Balkenende zei tijdens de dinerpauze dat het is goed is dat dit debat wordt gehouden. Hij heeft een brede steun in de Kamer gemerkt voor de handelwijze van het kabinet. De premier wilde niet ingaan op de vraag of hij tegemoet komt aan de eis van Wilders om zijn verontschuldigingen aan te bieden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief