Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Geen tweede ronde nodig voor Tsvangirai'

2 apr 08

De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft zaterdag bij de presidentsverkiezingen meer dan de helft van de stemmen gekregen. Daarmee is een tweede ronde in deze verkiezingen overbodig.

Dit zei woensdag de secretaris-generaal van Tsvangirai's partij, Tendai Biti van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC).

Biti claimde dat Tsvangirai 50,3 procent van de stemmen kreeg en president Robert Mugabe 43,8 procent. Biti gaat af op eigen onderzoek en tellingen want de officiële uitslagen laten nog altijd op zich wachten. "Het is eenvoudig zo dat Tsvangirai gewonnen heeft, hij is de volgende president van de republiek Zimbabwe, zonder tweede ronde," aldus Biti.

De regering heeft de stelling van de MDC als een provocatie afgewezen. Onderminister van Informatie Matonga vroeg zich daarbij af waarom de MDC zo'n haast heeft. De officiële uitslagen zullen het aangeven.

Maar Biti zei dat president Mugabe er beter aan zou doen toe te geven dat hij heeft verloren. Hij zou zich in verlegenheid brengen door dat niet of op een laat tijdstip te erkennen. De MDC heeft in een keer het presidentsschap en ook de parlementsverkiezingen gewonnen, meende Biti.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief