Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hof bewust van "pijnlijke situatie"

2 apr 08

Het gerechtshof in Den Haag zegt zich bewust van de "pijnlijke" nieuwe situatie te zijn, die sinds woensdag is ontstaan in de zaak Lucia de B.

Die pijnlijke situatie geldt volgens het hof voor De B. zelf, die sinds 2001 vastzit, en voor de nabestaanden van de slachtoffers in deze zaak.

Het hof in Den Haag veroordeelde de Haagse verpleegkundige De B. namelijk tot levenslang voor de moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie pogingen daartoe. De vrouw kwam woensdag echter tijdelijk op vrij, nadat de advocaat-generaal bij de Hoge Raad ernstige twijfels had geuit over de juistheid van deze veroordeling. Hij gaat daarom om herziening van de zaak vragen.

Het gerechtshof verwijst woensdag in een verklaring naar een eerdere uitspraak van de president van het hof, mr. Verburg. Daarin verklaarde hij dat de waarheidsvinding voorop staat en dat het oordeel van de rechter niet per definitie een juiste uitkomst is.

Daarbij sprak hij ook uit dat als er redelijke twijfels aanhouden na het slotakkoord van de rechter, de waarheidsvinding dient te worden hervat.

Het hof benadrukt dat het zich elke dag opnieuw inzet om zorgvuldig en hoogwaardig werk af te leveren. Het zal daarom in het besef van de ontstane situatie de nieuwe informatie over de zaak "diepgaand bestuderen en daaruit waar mogelijk lering trekken."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief