Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA verbaasd over gang van zaken rond vrijlating

2 apr 08

De PvdA in de Tweede Kamer is verbaasd over de besluitvorming over de voorlopige vrijlating van Lucia de B. "Er is in korte tijd een enorme draai gemaakt", constateerde PvdA-Kamerlid Ton Heerts woensdag.

Een verzoek van Lucia de B. zelf om tijdelijke vrijlating is eind februari voor de tweede maal in korte tijd afgewezen. De bewindslieden op het ministerie van Justitie hebben de Haagse verpleegkundige woensdag alsnog voorlopig in vrijheid gesteld, omdat de procureur-generaal bij de Hoge Raad "ernstige twijfel" heeft geuit over de juistheid van haar veroordeling.

De procureur-generaal betwijfelt of een baby die door De B. zou zijn vergiftigd, inderdaad aan een overdosis van het hartmedicijn digoxine is overleden, zoals het gerechtshof in 2004 heeft geoordeeld. Kamerlid Heerts vraagt zich af waarom die twijfel niet naar voren is gekomen in eerdere onderzoeken die zijn gedaan in de strafzaak tegen de verpleegster.

SP'er Jan de Wit noemt de gang van zaken eveneens "verrassend". "Maar het is een goede zaak dat het gebeurt en dat de procureur-generaal een herzieningsverzoek zal indienen."

De VVD had liever gezien dat de bewindspersonen Ernst Hirsch Ballin en Nebahat Albayrak van Justitie het oordeel van de Hoge Raad over een herzieningsverzoek hadden afgewacht. "Ik begrijp hun beslissing op zich wel, maar ik ben niet blij", aldus Kamerlid Fred Teeven. "Dit geeft een hoop opschudding en ondermijnt het vertrouwen in de rechtsstaat."

Sybrand van Haersma Buma van het CDA vindt dat het voorbeeld van Lucia de B. "aantoont hoe belangrijk de mogelijkheid tot herziening is". "Maar dit zegt ook veel over het voortraject en haar veroordeling."

De CDA-fractie dringt aan op snelle aanpassing van de wet, zodat een strafzaak waarover twijfel bestaat eenvoudiger opnieuw kan worden bekeken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief