Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Levenslang veroordeelde Lucia de B. voorlopig vrij

2 apr 08

De tot levenslang veroordeelde Lucia de B. is woensdag tijdelijk vrijgelaten. De straf van De B. is voorlopig voor drie maanden onderbroken. Daarna wordt bekeken of er reden is die periode te verlengen.

De Haagse verpleegkundige kreeg in juli 2006 een levenslange gevangenisstraf voor zeven moorden op ziekenhuispatiënten en drie pogingen daartoe. Het besluit haar nu toch vrij te laten, baseren de minister en staatssecretaris van justitie op een advies van de top van het Openbaar Ministerie (OM).

Het OM wees er vorige week op dat advocaat-generaal G. Knigge bij de Hoge Raad ernstig twijfelt aan de juistheid van de veroordeling van De B. en daarom om herziening van de zaak zal vragen. Knigge pleitte er ook voor De B. in afwachting van het verdere verloop van de zaak vrij te laten.

De twijfel aan de veroordeling is ontstaan nadat de Utrechtse hoogleraar Jan Meulenbelt, hoofd van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum, onderzoek voor Knigge had gedaan. Meulenbelt denkt dat slachtoffertje baby A. in september 2001 niet werd vergiftigd. Uit de studie van de wetenschapper blijkt dat het patiëntje stierf door uitputting als gevolg van zuurstoftekort.

De hoogleraar is van oordeel dat het door het hof voor het bewijs gebruikte bloedmonster - anders dan werd aangenomen - niet representatief is. Naar het oordeel van Meulenbelt kan uit de concentratie digoxine die in de orgaanweefsels is aangetroffen, niet de conclusie worden getrokken dat een acute digoxinevergiftiging de doodsoorzaak van de baby is geweest.

Verder concludeert Meulenbelt dat de stof niet door De B. kan zijn toegediend op het moment dat werd verondersteld. Op dat moment was de monitor niet om onverklaarbare reden uitgeschakeld, maar omdat het patiëntje door artsen werd onderzocht. In een second opinion heeft de Leuvense hoogleraar Jan Tytgat het oordeel van Meulenbelt inmiddels onderschreven.

De veronderstelde vergiftiging van baby A. vormde voor het gerechtshof in Den Haag in 2004 nog een van de belangrijkste redenen om Lucia de B. levenslang op te leggen. In het plotselinge en onverklaarbare overlijden van de zes maanden oude baby in september 2001, zagen de drie rechters van het hof het duidelijkst de hand van De B.

Deze zaak was dan ook een van de twee gevallen die het gerechtshof als 'locomotieven' inzette voor de bewezenverklaring van in totaal zeven moorden en drie pogingen tot moord. In de andere zaken was het bewijs minder sterk.

Mogelijk komen daarom ook de bewezenverklaringen voor de misdrijven tegen de andere slachtoffers op losse schroeven te staan. Dat is echter niet zeker, want als de Hoge raad akkoord gaat met herziening van de zaak, moet een ander gerechtshof de zaak nog opnieuw beoordelen.

De tijdelijke vrijlating is een enorme opsteker voor Lucia de B., benadrukte een van haar advocaten, Ton Visser. Ze is "halsoverkop" vrijgelaten uit de gevangenis in Nieuwersluis en verblijft nu bij haar vriend en dochter, aldus de raadsman. Visser sprak woensdag kort met zijn cliënte. Ze zei hem ontzettend blij te zijn.

De PvdA is verbaasd over het besluit om de voormalig verpleegkundige al vrij te laten. "Er is in korte tijd een enorme draai gemaakt", constateert PvdA-Kamerlid Ton Heerts. Een verzoek van Lucia de B. zelf om tijdelijke vrijlating is eind februari nog voor de tweede maal in korte tijd afgewezen.

De VVD had liever gezien dat De B. nog vast was blijven zitten totdat de Hoge Raad een oordeel over de zaak heeft geveld.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief