Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Partij Mugabe verliest controle op parlement

2 apr 08

De huidige Zimbabwaanse regeringspartij ZANU-PF heeft de parlementsverkiezingen van afgelopen weekeinde verloren.

Uit officiële cijfers bleek woensdagmiddag dat de partij van de autoritaire president Robert Mugabe haar meerderheid kwijt is.

De oppositie, met de MDC van Morgan Tsvangirai als aanvoerder, kan op grond van een tussentijdse uitslag rekenen op al zeker 105 van de 210 zetels. ZANU-PF staat op 94 en kan de oppositie niet meer inhalen.

Buitenlandse journalisten in Harare onderstreepten onder meer tegenover de BBC dat de situatie nog wel verwarrend en chaotisch is. De MDC vormt niet per definitie een gesloten front met de andere oppositieleden, waaronder een van de MDC afgesplitste factie. Daardoor is het uiteindelijke politieke krachtenveld in het parlement nog niet in beton vervat.

Voor wat betreft de gelijktijdig gehouden presidentsverkiezingen is er nog veel minder duidelijkheid. Officiële uitslagen zijn er niet, maar de MDC bezweert dat haar kandidaat Tsvangirai gewonnen heeft met iets meer dan 50 procent van de stemmen. Daardoor zou er niet eens een tweede ronde nodig zijn tegen Mugabe. De MDC heeft verklaard dat ze bereid is een tweede ronde te houden gezien de krappe winst, maar dan alleen "onder protest".

De regering heeft de stelling van de MDC als een provocatie afgewezen. Onderminister van Informatie Bright Matonga vroeg zich af waarom de MDC zo'n haast heeft. De officiële uitslagen zullen het lot van de MDC aangeven, zei hij.

Geruchten als zou er een politieke deal in de maak zijn die Mugabe een politieke uitweg biedt, houden intussen aan. Volgens de Britse krant The Times van woensdag ligt er dan ook een typisch Afrikaanse oplossing voor een typisch Afrikaans probleem in het verschiet. President Mugabe doet afstand van de macht, blijft immuun voor strafvervolging en slijt zijn dagen in een luxueuze villa van waaruit hij kan neerkijken op de arme bevolking van zijn zieltogende land.

Het vermoedelijke rusthuis van het nu 84-jarige staatshoofd bevindt zich volgens de krant in de sjieke voorstad Borrowdale van Harare. Het statige pand met 25 slaapkamers dat naar verluidt ruim 10 miljoen euro kostte, werd in opdracht van de autocraat en op kosten van de belastingbetaler gebouwd. Het pand zou bekleed zijn met Italiaans marmer. Arabische vaklieden werden aangetrokken om de plafonds van versierselen te voorzien.

Oppositieleider Tsvangirai ontkende eerder dat er een deal over de machtsoverdracht is gesloten. Ook minister Matonga sprak in een gesprek met de BBC de geruchten over een overeenkomst tegen. Desondanks zijn er ook anonieme regeringsbronnen die verzekeren dat er wordt gewerkt aan een aftocht van het bejaarde staatshoofd. De 84-jarige Mugabe is vijf keer gekozen, de laatste jaren bleef hij aan de macht door verkiezingsfraude. Dat laatste lijkt nu niet meer vol te houden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief