Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk: Vrijheid van meningsuiting verkwanseld

3 apr 08

Politica Rita Verdonk heeft donderdagavond harde kritiek geuit op de wijze waarop de gevestigde orde in Nederland is omgegaan met de anti-Koranfilm Fitna van Geert Wilders.

Ze vindt dat de premier en het bedrijfsleven de vrijheid van meningsuiting verkwanselen.

Dat heeft Verdonk gezegd tijdens haar eerste speech als politiek leider van haar beweging Trots op Nederland. Ze verwijt premier Jan Peter Balkenende dat hij "ophef over niets" heeft gemaakt: "Het wereldwijd over een crisis hebben, terwijl er nog niets eens een film was. Met als gevolg dat onze vlag werd verbrand."

Voorzitter Bernard Wientjes van de werkgeversorganisatie VNO-NCW is volgens Verdonk uit de bocht gevlogen met zijn aankondiging dat het bedrijfsleven eventuele schade door Fitna zal verhalen op PVV-leider Wilders. "Waarom stelt de heer Wientjes Milieudefensie niet aansprakelijk voor het frustreren van grote bouwprojecten in ons land? Waarom wel een volksvertegenwoordiger de mond snoeren?"

Verdonk kon eerder deze week het Tweede Kamerdebat over Fitna niet bijwonen omdat ze bij een ongelukkige val enkele spieren scheurde. Ze kondigde wel aan het debat te willen heropenen omdat ze nog met vragen zit. Wat ze nog precies wil weten, maakte de politica niet bekend.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief