Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mugabe leidt crisisberaad van zijn partij

4 apr 08

De president van Zimbabwe, Robert Mugabe, is vrijdag voorzitter bij het crisisberaad van zijn Zimbabwe Afrikaanse Nationale Unie-Patriottisch Front (ZANU-PF).

De 84-jarige Mugabe maakte volgens ooggetuigen grapjes met partijgenoten die afgelopen zaterdag in de parlementsverkiezingen hun parlemenstzetel verloren.

De door Mugabe in de jaren zestig opgerichte partij moet besluiten hoe het na de verloren verkiezingen van afgelopen zaterdag verder moet. De oppositie won voor het eerst een meerderheid in het parlement. Wie het presidentschap heeft gewonnen, is niet bekendgemaakt, mogelijk om Mugabe en zijn ZANU speelruimte te bieden om een tweede ronde voor de presidentsverkiezing te claimen.

Het gonst in de hoofdstad Harare van de geruchten over het lot van Mugabe, die het land al 28 jaar autoritair regeert. Zijn eigen partij ZANU-PF zou Mugabe aan de kant kunnen schuiven, meldden sommigen. Anderen stellen juist dat hij zich vastklampt aan zijn pluche. Getrouwen zouden van plan zijn met geweld tegen de oppositie op te treden om Mugabes regime te rekken. Ze zouden met alle middelen willen bekokstoven dat Mugabe een tweede ronde wint.

Het apparaat van de ZANU heeft een lange traditie van stembustrucs. Toch verloor de partij de meerderheid in het parlement. De oppositie claimt dat er bovendien geen tweede ronde nodig is voor de presidentskeuze.

Morgan Tsvangirai van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) zou zaterdag in de eerste ronde al met meer dan de helft van de stemmen hebben gewonnen. Maar de uitslagen laten op zich wachten. De MDC is vrijdag naar de rechter gestapt om die op te eisen. De Europese Unie heeft de autoriteiten in Harare opgeroepen zo snel mogelijk de uitslagen bekend te maken.

Mugabe zelf was van de week vrijwel niet meer in het openbaar verschenen. Hij werd ook niet meer zo uitdrukkelijk geprezen in de staatskrant Herald. Waarnemers menen dat binnen een deel van het apparaat van de ZANU de overtuiging heeft postgevat dat de toekomst van Mugabe niet meer precies dezelfde is als die van de partij. De 'oude man' zou zonder ophef naar zijn paleisje ten noordoosten van Harare moeten worden gedirigeerd. De ZANU zou zonder hem verder kunnen.

Maar veel deelnemers aan Mugabes politieke en zakelijke projecten vrezen niet enkel het verlies van de regeringsmacht, maar ook het verlies van hun status en inkomsten als Mugabe het veld ruimt. Zij hopen dat Mugabe er nog een ambtstermijn uitsleept in een tweede verkiezingsronde. ZANU-woordvoerder Bright Matonga ziet dat in elk geval wel zitten: "De partij is klaar om al haar macht in te zetten voor de tweede ronde."

Vrijdag ontkende de MDC dat zijn secretaris-generaal Biti was gearresteerd bij invallen door de politie op verscheidene plaatsen in de hoofdstad. Daarbij werden donderdag twee buitenlandse journalisten opgepakt, een Amerikaan en een Brit. In de VS en Europa is vrijdag op hun vrijlating aangedrongen.(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief