Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nog lange weg voor olympische vlam

7 apr 08

De estafette met de olympische vlam is in de aanloop naar de Olympische Zomerspelen in Peking nu al twee keer, in Londen en Parijs, ruw verstoord.

De toorts met het vuur waarmee de openingsceremonie in de Chinese hoofdstad verricht wordt, staat symbool voor de Spelen en zaken als broederschap en gezonde sportiviteit die daarmee geassocieerd worden. Voor de demonstranten staat de vlam echter symbool voor al het politieke onrecht in China en Tibet. De route naar Peking is nog lang.

Het olympische vuur werd op 24 maart op traditionele wijze met spiegel en zonlicht ontstoken door de Griekse actrice Maria Nafpliotou. De ceremonie was traditiegetrouw in Olympia, de stad waar de antieke Spelen werden georganiseerd. Toen zag een groepje betogers zijn kans schoon om de toespraak van de voorzitter van het Chinese organisatiecomité te verstoren.

Op 30 maart droegen de Grieken de vlam over aan de organisatoren uit Peking, waarna de fakkel aan een 137.000 kilometer lange wereldreis begon. Op zijn route langs alle continenten doet het traditionele vuur tal van wereldsteden aan, waar nog veel meer protesten worden verwacht. De estafette eindigt normaal gesproken op 8 augustus in het olympische stadion in Peking, maar nu al gaan er stemmen op de tocht te staken. China vindt dat de estafette moet doorgaan en spreekt van acties van "Tibetaanse separatisten".

Overigens, als de vlam wordt gedoofd, zoals maandag door toedoen van actievoerders in Parijs gebeurde, kan die ter plekke weer worden aangestoken. Er rijdt steeds een begeleidingsvoertuig mee waarin de eigenlijke vlam wordt bewaard in een lantaarn. Elke ochtend wordt een fakkel aangestoken aan de vlam in de lantaarn, om de reis van die dag te starten. Het vuur wordt van fakkel naar fakkel doorgegeven. De lantaarn wordt goed bewaakt, om er zeker van te zijn dat de vlam nooit dooft.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief