Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

San Francisco maakt zich op voor fakkelloop

9 apr 08

De autoriteiten in San Francisco hebben strenge veiligheidsmaatregelen genomen om de estafette met de olympische vlam woensdag rustig te laten verlopen.

Eerder kwam het in Parijs en Londen tot ongeregeldheden. De fakkelloop in San Francisco begint om 13.00 uur lokale tijd (22.00 uur Nederlandse tijd).

Duizend mensen protesteerden dinsdag al op vreedzame wijze in San Francisco tegen het Chinese Tibet-beleid. Betogers liepen met kaarsen naar het Chinese consulaat. Ook hadden zij een 'Tibetaanse vrijheidsfakkel' aangestoken. Onder de aanwezigen was onder anderen de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede riep de Amerikaanse president en andere wereldleiders op niet naar de opening van de Olympische Spelen te gaan in augustus.

Eerder op de dag arresteerde de politie al meerdere actievoerders. Pro-Tibetbetogers waren in de Golden Gatebrug geklommen om spandoeken op te hangen. Het estafettetraject is ingekort tot 10 kilometer en voert niet meer langs de beroemde brug en de Chinese wijk China Town uit vrees voor ongeregeldheden.

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Jacques Rogge, zei dinsdag dat het IOC niet streeft naar het beëindigen van de huidige estafette met de olympische vlam. Hij reageerde op IOC-leden die hadden geopperd de fakkeltocht af te breken na de protesten in Parijs en Londen.

Donderdag komt het IOC in Peking bijeen om de kwestie te bespreken, maar stopzetting wordt volgens Rogge niet overwogen. Ook het Chinees Olympisch Comité benadrukte dat de estafette gewoon doorgaat.

IOC-lid Kevan Gosper vindt dat de fakkelloop zich in de toekomst moet beperken tot een tocht van Olympia in Griekenland rechtstreeks naar het gastland. In 2004, toen de Spelen in Athene werden gehouden, ging de fakkel symbolisch langs alle vorige gaststeden. Peking stelde voor de vlam dit jaar langs steden in twintig landen te laten reizen. De Chinezen zagen echter hun reclamecampagne voor de Spelen veranderen in een betoging tegen de schendingen van de mensenrechten.

De Chinese regering waarschuwde dinsdag de Olympische Spelen niet te gebruiken om China te dreigen. "Iedereen die de Olympische Spelen gebruikt voor politieke doeleinden zal alleen maar zijn eigen imago bezoedelen", aldus een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie reageerde op berichten in de media dat de Franse president Nicolas Sarkozy de opening van de Olympische Spelen zou boycotten als Peking geen dialoog aangaat met de dalai lama, de politiek en geestelijk leider van Tibet. Volgens Parijs zijn geen voorwaarden verbonden aan de aanwezigheid van Sarkozy en staan alle opties nog open. Sarkozy liet eerder weten met de andere leden van de Europese Unie te willen overleggen over een eventuele boycot.

De gouverneur van Tibet zei woensdag dat de Chinese politie ruim 950 arrestaties heeft verricht in verband met de onlusten vorige maand. Volgens Tibetaanse ballingen zijn toen zeker 150 mensen omgekomen.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief