Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Almere voert regels in voor duurzaam groeien

9 apr 08

Almere principles

De gemeente Almere heeft zeven regels gepresenteerd voor duurzame groei. Minister Jacqueline Cramer (Ruimtelijke Ordening en Milieu) was daarbij aanwezig. Zij zei dat de stad met de Almere Principles een icoon van Nederland kan worden.

Ecologisch en sociaal
De Almere Principles zijn zeven uitgangspunten voor duurzame, stedelijke ontwikkeling. De stad moet in 2030 350.000 inwoners huisvesten, het dubbele van het huidige aantal. Maar dat moet volgens de gemeente wel gebeuren op een ecologisch, sociaal en economisch duurzame manier.

Diversiteit
De meeste principles zijn een opdracht, zoals koester diversiteit, combineer stad en natuur en blijf anticiperen. De regels gaan ook over de bevordering van innovatie en de verduurzaming van stedelijke systemen voor vervoer, water, energie en afval. Doel is Almere duurzaam, leefbaar, gezond en aantrekkelijk te houden, ook al groeit de stad razendsnel.

Richtlijn
De Almere Principles werken door in alle plannen en in de gemeentelijke werkwijze. Ze zijn bedoeld als richtlijn voor iedereen die de komende decennia betrokken is bij de ontwikkeling van de stad.

Het stadsbestuur hoopt dan ook dat woningcorporaties, projectontwikkelaars, Almeerse bedrijven en burgers de principles omarmen en er naar gaan leven. Volgens de minister kunnen ook andere steden in Nederland de regels invoeren.

Stedelijke vernieuwing
Almere en de rijksoverheid beseffen dat de schaalsprong van de stad een unieke kans biedt om op grote schaal en op ieder niveau duurzame stedelijke vernieuwing door te voeren.

De opzet van Almere, met veel groen en een uniek openbaarvervoersysteem, biedt een goede basis voor deze ambities. In juni 2008 worden de principles definitief vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders.

(Bron: ANP)

Terug naar boven
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief