Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Een derde Tweede Kamer steunt motie VVD tegen Eurlings

9 apr 08

De VVD heeft geen meerderheid gekregen in de Tweede Kamer voor een 'gele kaart' tegen verkeersminister Camiel Eurlings. De liberalen kregen wel de steun van meer dan een derde.


Ook SP, PVV, SGP en zelfstandig Kamerlid Rita Verdonk, en daarmee in totaal 58 Kamerleden, stemden voor een motie van 'treurnis'. Die betreurt zeer de gang van zaken rond de spitsstrook op de A1 bij het knooppunt Hoevelaken, die ,,jarenlang onnodig gesloten is geweest". De minister van Verkeer en Waterstaat is daarvoor verantwoordelijk, luidde de tekst.

De stemming volgde vlak na een spoeddebat met de bewindsman. Die trok het boetekleed over de kwestie aan. Eurlings erkende dat Verkeer en Waterstaat ,,te voorzichtig" is geweest en een ,,onjuiste interpretatie" heeft gegeven aan een uitspraak over de spitsstrook van de Raad van State uit mei 2004.

Volgens VVD'er Paul de Krom, de indiener van de motie, heeft Eurlings zelf ,,niets gedaan" om onduidelijkheden weg te nemen. De minister zou verantwoordelijkheid afschuiven. ,,Hij zit er niet bovenop." Een blunder was het en blijft het, aldus PVV'er Barry Madlener. De lijst van ambities is alleen maar groter geworden, peperde Emile Roemer (SP) in bij Eurlings. Regeringspartijen CDA en PvdA vielen de minister niet af. Maar wij verwachten niet alleen woorden maar ook daden van de minister, zei Lia Roefs (PvdA).

De spitsstrook ging dinsdag alsnog open. De oppositie eiste in het debat politieke excuses voor de gang van zaken. Daarbij speelde mee de verwijten van Eurlings aan het adres van de Raad van State, die hij ontkende. De bewindsman betuigde zijn spijt en nam de volle verantwoordelijkheid voor het foute besluit van zijn department. Eurlings beloofde over de A1 een definitief besluit eind dit jaar. Maar ook wil hij nog onbenutte stukken snelweg op de A12 bij Utrecht ombouwen tot extra rijstroken. Werkgeversorganisatie VNO-NCW dringt daarop aan om daarvoor een spoedwet te maken. Eurlings zei dat met het huidige moeras aan regels die trajecten pas eind 2013 geopend kunnen worden. Hij wacht daarom met smart op aanbevelingen van een commissie die zich met overbodige wetten en regels bezighoudt. Die worden over een week verwacht.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief