Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM moet Jomanda toch vervolgen

10 apr 08

Het Openbaar Ministerie (OM) moet Jomanda en twee alternatieve artsen alsnog vervolgen in verband met de dood van Sylvia Millecam.

Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald in een beroepsprocedure die de Vereniging tegen de Kwakzalverij en Stichting Skepsis hadden aangespannen.

Actrice Millecam overleed in 2001 aan borstkanker. Ze had zich voor behandeling gewend tot het alternatieve circuit. Ze wilde geen chemokuur en stond sceptisch tegenover de reguliere geneeskunde. Millecam kwam terecht bij het 'genezend medium' Jomanda, dat haar doorverwees naar een alternatieve arts.

Het OM besloot in oktober 2006 Jomanda en de artsen niet te vervolgen. Er waren volgens justitie onvoldoende aanwijzingen dat de verdachten Millecam weghielden van reguliere zorg, iets wat strafbaar is. Ook zouden ze niet opzettelijk dingen hebben gedaan of nagelaten die de actrice schaadden. Het hof heeft die beslissing nu teruggedraaid.

Jomanda en de twee alternatieve artsen hebben Millecam volgens het hof "ieder voor zich" en gedurende een langere periode wijsgemaakt dat zij niet (meer) leed aan borstkanker, maar aan een bacteriële infectie. Die kon genezen worden, aldus het drietal.

Millecam "heeft zich vastgeklampt aan de - valse - hoop die zij boden", aldus het hof. En: "Millecam heeft een voor hen zichtbare lijdensweg moeten doormaken die alleen al uit menselijk oogpunt had moeten nopen tot ingrijpen."

Het hof zegt dat Millecam "onmiskenbaar" een eigen rol in het geheel heeft gehad, vasthoudend als zij was in haar keuzes. Daarmee kwam de eigen verantwoordelijkheid van de drie beklaagden evenwel niet te vervallen, aldus het hof.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief