Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende: Discussie over China 'heel selectief'

11 apr 08

De discussie over het afgeven van een signaal aan China vanwege het schenden van mensenrechten, spitst zich nu te veel toe op een mogelijke boycot van de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

Die waarschuwing uitte premier Jan Peter Balkenende vrijdag na afloop van de ministerraad. Volgens hem richt men zich nu "heel selectief" op een evenement en wordt voorbijgegaan aan andere contacten met China, zoals handelsmissies of de topontmoeting tussen Europa en China later dit jaar.

Balkenende benadrukte dat hij nog steeds van plan is samen met staatssecretaris Jet Bussemaker (Sport) de openingsceremonie in Peking bij te wonen. De premier sluit weliswaar niet uit dat de plannen nog wijzigen. "Het is nog te vroeg voor conclusies. Het is nog een aantal maanden tot aan de Spelen. Er kan nog heel veel gebeuren", aldus Balkenende.

Hij toonde zich niet onder de indruk van de uitspraak van het Europees Parlement dat de Europese regeringsleiders en staatshoofden een boycot van de openingsceremonie moeten overwegen. "Het is een uitspraak van het Europees Parlement, niet meer dan dat."

De Europese landen zijn sterk verdeeld over hoe met China en de Olympische Spelen om te gaan. Landen als Polen, Estland en Tsjechië blijven uit protest al weg vanwege de Chinese mensenrechtenschendingen in Tibet.

De Britse premier Gordon Brown en de Duitse bondskanselier Angela Merkel blijven ook weg, maar zeggen dat ze nooit van plan waren te gaan.

Hoewel Balkenende zei te hopen op een gezamenlijk Europees standpunt, benadrukte hij ook dat Nederland een eigen afweging maakt. De acties in andere landen houdt hij in de gaten. "Ik zie de signalen, maar zie ze niet als druk."

Het verbeteren van mensenrechten in de wereld is een van de prioriteiten in het buitenlandse beleid van het kabinet. Volgens Balkenende blijkt dat je door in contact te blijven met landen in staat bent om de mensenrechtensituatie te verbeteren.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief