Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tribunestoeltjes Euroborg leken brandveilig

14 apr 08

Bij tests op brandveiligheid hebben de tribunestoeltjes van het stadion van FC Groningen hoog gescoord.

Volgens Frank Jacobs van adviesbureau DGMR zijn de stoelen vooraf uitgebreider getest dan normaal. "De ontstekingsbron moet zondag wel heel erg groot zijn geweest."

Jacobs adviseerde over brandveiligheid tijdens het ontwerp en de bouw van de Euroborg. "We hebben de plastic stoelen uitvoerig getest bij TNO in Rijswijk", legt Jacobs uit. "We zijn hierin verder gegaan dan normaal, door ook een soort openhaardvuur met houten blokken onder de stoelen aan te steken. Het vuur sloeg zelfs hierbij niet over naar de andere stoelen." Jacobs is blij dat ervoor gekozen was de stoelen zo uitvoerig te testen. "Anders had het allemaal nog veel erger kunnen zijn."

Hoewel in de voorschiften staat dat bij calamiteiten iedereen binnen zes minuten het stadion verlaten moet kunnen hebben, via looppaden en vier deuren in de hoeken, was dit zondag niet het geval. Omdat de evacuatie niet vlot verliep, vluchtte een aantal supporters in paniek het veld op. "In de ontwerpvoorschriften wordt echter geen rekening gehouden met blinde paniek", legt Jacobs uit. "Dat gebeurt nooit bij ontruimingsberekeningen."

Op de getuigenverklaringen dat de nooddeuren niet open gingen reageert Jacobs: "Ik was er niet bij en buig me ook niet over de dagelijkse gang van zaken in het stadion, maar ik weet wel dat in de voorschriften staat dat de deuren zonder sleutel te openen moeten zijn."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief