Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Supporters maken FC Groningen - Ajax onmogelijk

13 apr 08

De voetbalwedstrijd tussen FC Groningen en Ajax is zondagmiddag vanwege brandjes op de tribune van stadion Euroborg afgelast.

Veel spelers van beide ploegen hadden zoveel last van ademhalingsproblemen dat ze ook een uur na het geplande aanvangstip nog niet aan het duel konden beginnen.

De KNVB besloot in overleg met de clubs de wedstrijd woensdagavond te laten inhalen, met publiek. Bert van Oostveen, competitieleider van de KNVB, benadrukte voor dat besluit al dat de wedstrijd niet achter de groene tafel kon worden afgedaan. "Er komt nooit een reglementaire uitslag. Voor PSV is dit duel namelijk ook belangrijk."

Ajax heeft door het gelijkspel van de koploper uit Eindhoven tegen FC Twente (1-1) namelijk nog steeds uitzicht op de landstitel. De Amsterdammers worden voor de dertigste keer kampioen wanneer PSV zondag van Vitesse verliest en ze zelf nog van FC Groningen en Heracles winnen. De KNVB gaat maandag ook op zoek naar de schuldvraag. De nationale voetbalbond kan eventueel overgaan tot het uitdelen van strafpunten of geldboetes. Grote vraag in het onderzoek is of FC Groningen de ongeregeldheden kon voorkomen.

De brandjes in Euroborg ontstonden toen supporters van FC Groningen vlak voor het eerste fluitsignaal wc-rollen in brand staken en op het speelveld gooiden. Het vuur greep zo snel om zich heen dat de fans op de bewuste Noord-tribune in paniek naar buiten snelden of het speelveld betraden. Toegesnelde hulpverleners hielpen negentien supporters met ademhalingsproblemen. Eén fan brak een enkel. Het vuur was pas na ruim een half uur geblust.

In totaal moesten 28 mensen naar de twee Groningse ziekenhuizen en de doktersdienst. Van hen waren er zondagavond 24 alweer thuis. De andere vier moesten de nacht doorbrengen in het hospitaal.

Het werpen van wc-rollen maakte deel uit van een ludieke sfeeractie van de fanatieke aanhang van FC Groningen. Directeur Hans Nijland was op de hoogte van de actie van de fans. "Maar ik wist natuurlijk niet dat enkele dwazen het toiletpapier in brand zouden steken. Achteraf hadden we dit misschien niet moeten toestaan."

De supportsvereniging, waarvan het zogeheten Groningen Fanatics onderdeel is, nam 's avonds afstand van de gebeurtenissen. De vereniging wil in overleg met de club bespreken hoe herhaling in de toekomst te voorkomen valt. Nieuwe sfeeracties worden voorlopig niet georganiseerd. "Wij achten dat niet gepast", stond in een verklaring van de supportersvereniging.

De wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax was op voorhand beladen. Een deel van de supporters van de thuisploeg kan het nog steeds moeilijk verkroppen dat de Amsterdamse club dit seizoen Luis Suarez, Bruno Silva en Rasmus Lindgren heeft overgenomen.

Duizenden supporters droegen daarom zondag een t-shirt met daarop de tekst: 'Fuck Ajax, 110 procent anti-Amsterdam'. Bestuursleden en sponsors van Ajax moesten zondag hun auto in Friesland laten staan. Daarna reisden ze onder begeleiding van de politie per bus naar Groningen.

"Je mag van mij weten dat ik al dagen slecht slaap van deze wedstrijd", zei Nijland. "Maar ik had niet verwacht dat het zo uit de hand zou lopen." "Dit is heel triest", stelde trainer Ron Jans van FC Groningen. "We wilden er een leuke middag van maken. Dat is ons door enkele supporters belet. Ik snap dat de politie graag wilde dat wij gingen voetballen, maar ik moet er voor mijn spelers staan. Die konden geen topprestatie meer leveren omdat ze ook een uur later nog ademhalingsproblemen hadden."

Burgemeester Jacques Wallage van Groningen verklaarde alles in het werk te zullen stellen om de daders aan te houden. "De recherche kan aan de slag. We beschikken onder meer over videobeelden. We gaan ook onderzoeken hoe het zo ver heeft kunnen komen. Dit mag nooit en nooit meer gebeuren."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief