Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Venray stopt met omstreden Sciencelink

15 apr 08

De gemeente Venray stopt met het omstreden bedrijvenproject Sciencelink en kiest voor een alternatief concept. De kansen van het technologiecentrum voor zogenoemde life sciences worden bedreigd door acties van dierenactivisten.

Eerder stapte projectmanagementbureau Van der Looy al uit het project wegens ,,onacceptabel dreigende houding" van "groeperingen". Volgens de tegenstanders was het de bedoeling dat er op het nieuwe bedrijventerrein dierproeven gehouden zouden worden.

Volgens wethouder Lei Heldens bestaat er nog steeds belangstelling uit de branche maar duurt het te lang voor er concrete toezeggingen komen. Bovendien vreest hij hoge kosten voor de beveiliging van het bedrijvenpark.

,,Voor Venray gaat dat te ver. De maatschappelijke kosten zijn zo hoog dat ik die niet verantwoorden kan. Landelijk moeten er maatregelen worden genomen. In Engeland heeft de regering al maatregelen als gebiedsverboden ingevoerd om de ontwikkeling van life science mogelijk te maken. In Nederland is dit blijkbaar ook nodig. Hier ligt een taak voor de rijksoverheid."

De gemeente zet nu in op een (zakelijke) dienstverlening, onderzoek en ontwikkeling. Venray denkt aan kantoren, computerdienstverlening en assemblage van technologisch hoogwaardige producten en eventueel een hotel. Het bedrijventerrein aan de A73 moet een etalagefunctie krijgen. Venray voert al gesprekken met geïnteresseerde bedrijven.

Een woordvoerder van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) reageerde dinsdagmiddag verheugd. ,,Fantastisch", noemde hij het nieuws. Een door de ADC georganiseerde demonstratie tegen Sciencelink woensdag tijdens de conferentie Biomedica 2008 in Maastricht gaat waarschijnlijk niet door, zei hij.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief