Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tony Blair

23 jan 03

Is: Premier van Groot-Brittannië en leider van de sociaal-democratische Labour-partij. Hij is de enige Labour-premier die drie keer een verkiezingsoverwinning weet te boeken."Om voor de derde keer te worden gekozen, is heel speciaal dus is het een enorm voorrecht en een eer. Laten we er voor zorgen dat we het ten goede van ons land en voor het volk gebruiken', zei hij in mei 2005.

Relatie VS-Europa:
Blair wordt wel de meest onbegrepen leider ter wereld genoemd. Hij lijkt in de huidige internationale situatie de enige die zich nog bekommert om de geschonden verhouding tussen de VS en 'het oude Europa'. Daarmee maakt hij zich weinig geliefd. De Britse en continentale pers zien hem als marionet van de oorlogszuchtige George Bush.

Maar in Washington geldt hij juist als luis in de pels. Tenslotte was het Blair die de Amerikaanse supermacht meermalen heeft overtuigd zich aan de regels van het internationale recht te houden. Dat de ongeduldige president Bush ook een tweede resolutie in de Veiligheidsraad riskeert, is opnieuw de verdienste van de zwaar bekritiseerde premier Blair.

Politiek:
In eigen land is Blair vooral de man die afstand neemt van het traditionele socialisme. Blair zoekt 'de derde weg', hij wil een solide economisch beleid met een menselijk gezicht voeren. De zwakste schouders hoeven onder New Labour nog altijd niet de zwaarste lasten te dragen, maar er wordt wel meer van ze verwacht. Binnen de EU probeert Blair een compromis te vinden tussen de anti-Europese sentimenten onder de Britten en de progressieve krachten binnen de EU.

Achtergrond: Blair wordt in 1952 geboren in het Schotse Edinburgh. Zijn vader is advocaat en voorzitter van de plaatselijke Conservatieve Partij. Blair behaalt in 1975 zijn graad in de rechten en start een jaar later een advocatenpraktijk. In 1980 trouwt hij met Cherie Booth, ook advocate. Met de geboorte van hun vierde kind, Leo, in 2000, is Blair de eerste Britse premier in 152 jaar die tijdens zijn ambtstermijn een kind krijgt.

Carrière: Blair wordt in 1976 lid van de Labourpartij. In de jaren tachtig maakt hij furore als MP in het Lagerhuis. In 1994 wordt hij gekozen als leider van de partij. Hij is dan 41, de jongste Labour-voorman ooit. Blair wordt zeer populair onder de Britten door zijn dynamische optreden en vlotte spreekstijl. Hij belichaamt de wederopstanding van de partij en bekroont dit in 1997 met een daverende verkiezingsoverwinning.

Bij het begin van zijn tweede termijn in 2001 boet Blair wat aan glamour in. De geflopte Millennium Dome in Londen is het mikpunt van spot en zijn optreden in de mond-en-klauwzeer-epidemie oogst kritiek. Ook de deplorabele staat van veel publieke voorzieningen kost hem aanzien.

Kelly: David Kelly werkte als wapendeskundige voor het Britse ministerie van Defensie. Hij was de anonieme bron van een BBC-reportage, waarin werd gesteld dat de Britse regering de Iraakse dreiging had aangedikt om een oorlog tegen Irak te rechtvaardigen. De reportage tastte de geloofwaardigheid van Blair aan. Het BBC-programma "maakte een zeer fundamentele aantijging, die - als zij waar was geweest- mijn ontslag zou hebben gerechtvaardigd', aldus Blair. De aantijging had te maken met de geloofwaardigheid van Groot-Brittannië en zeker met die van de premier, zei Blair. "We hebben het stellig ontkend, maar dat werd niet echt begrepen.' De affaire brengt Blair in een netelige positie. In juli 2003 brengt Blair de naam van Kelly als anonieme bron naar buiten. Enkele dagen later pleegt Kelly zelfmoord.

Macht: Door de overwinning kan Blair aan een historische derde termijn beginnen als Labour-premier. Nog nooit woonde een Labour-premier drie achtereenvolgende termijnen in Downing Street 10. Maar het forse zetelverlies van Labour roept de vraag weer op hoeveel macht de premier nog heeft en wanneer hij terugtreedt. Blair heeft al gezegd geen vierde termijn te willen. Mogelijk treedt hij al tijdens zijn derde termijn terug en draagt hij de macht over aan zijn gedoodverfde opvolger Gordon Brown.

Opmerkelijk: Tony Blair is in zijn studententijd een verdienstelijk zanger en acteur. Hij is lid van de rockband 'Ugly Rumours' (Smerige Roddels).

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief