Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van den Ende keert eigen vastgoedbedrijf de rug toe

17 apr 08

Theaterproducent Joop van den Ende stapt per direct uit zijn eigen vastgoedbedrijf Living City.

Aanleiding voor de stap is de verdenking dat twee commissarissen van het bedrijf fraude hebben gepleegd. "Dit is een wereld waar ik niets mee te maken wil hebben", aldus Van den Ende.

De vastgoedfraudezaak kwam in november naar buiten, waarop Van den Ende onmiddellijk het aftreden van de twee betrokken commissarissen eiste. "Serieuze pogingen om, in het belang van personeel en lopende projecten, met de commissarissen en aandeelhouders tot een oplossing te komen zijn sindsdien op niets uitgelopen", laat Stage Entertainment, dat eveneens in handen van de producent is, weten. Het personeel van Living City is woensdag op de hoogte gesteld. Stage Entertainment neemt de bouw van het VandenEnde Theater aan de Kop Zuidas in Amsterdam over.

In een interview met de Volkskrant legt Van den Ende donderdag een directe link tussen de vastgoedperikelen en zijn gezondheidsproblemen. "Ik zat begin maart stukken te lezen uit een intern onderzoek dat ik heb laten uitvoeren naar aanleiding van de vastgoedfraude en de aanhouding van twee commissarissen van Living City, toen ik mij niet goed voelde worden. Direct daarna ben ik gedotterd. Het was geen hartaanval, maar de voortekenen waren hetzelfde", aldus Van den Ende in het dagblad.

De theaterman heeft het helemaal gehad met het vastgoedbedrijf. "Kijk, ik heb mijn leven lang gewerkt, ben 66 jaar geworden, en wil me in de laatste fase van mijn leven niet om dit soort zaken druk maken. Ik wil niets maar dan ook niets te maken hebben met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen."

Van den Ende heeft woensdag de gemeenten op de hoogte gebracht waarin Living City ook actief was. Naast Amsterdam zijn dat Rotterdam, Maastricht en buitenlandse steden. "Theaters blijven we doen", belooft Van den Ende. "Dat doen we met Stage Entertainment, mijn belangrijkste bedrijf. Maar alles wat daaromheen wordt gebouwd, daar moeten nieuwe partijen voor worden gezocht. Ik vind dat enorm jammer, want ik vind stadsontwikkeling enorm fascinerend."

Een woordvoerster van de gemeente Amsterdam laat weten dat Living City rond het VandenEnde Theater aan de Kop Zuidas restaurants, winkels en een hotel zou bouwen. Omdat de firma echter niet aan de verplichte betalingen voldeed en niet begon met bouwen, heeft de hoofdstad twee weken geleden de desbetreffende kavel teruggenomen. De gemeente gaat nu op zoek naar een nieuwe partij.

In Rotterdam zijn nog geen contracten getekend met Living City. De gemeente vertrouwt erop dat Van den Ende een nieuwe partner vindt waar zij eventueel mee in zee kan gaan voor het nieuwe theater in Rotterdam-Zuid. Ook voor de gemeente Maastricht levert het besluit van Van den Ende geen problemen op.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief