Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Voor 't eerst sinds ik lid ben zit D66 in de lift'

19 apr 08

Stralende trotse gezichten en enthousiaste, maar onzekere nieuwe leden. D66 gaat goed in de peilingen en krijgt nieuwe aanwas en dat was zaterdag op het congres in Rotterdam te merken.


,,Gaaf! Voor het eerst sinds ik lid ben zitten we weer in de lift", zei oud-fractievoorzitter Lousewies van der Laan, die zelf op het dieptepunt de politiek heeft verlaten. Dat het goed gaat met de partij schrijft zij toe aan het ,,ontzettend lamlendige kabinet". ,,Het is een heerlijk kabinet om oppositie tegen te voeren en Alexander Pechtold kan dat goed: vrij en met humor", geeft ze toe over de rivaal van wie ze de strijd om het lijsttrekkerschap heeft verloren.

Andere prominenten verklaren de wederopstanding van de partij met een combinatie van het ,,Pechtold-effect" en de tijdgeest waarin de bevolking ook behoefte heeft aan een genuanceerder geluid dan dat van PVV-leider Geert Wilders of Rita Verdonk. Voor Hans van Mierlo is het: Pechtold en de basis dat D66 ook in Nederland hoort. De mensen hadden terecht het vertrouwen in D66 verloren, maar nu is de partij de vertrouwensbasis weer aan het herstellen en met succes, stelt hij. ,,Nederland roept D66 weer terug." Wat hem betreft is nu ,,the sky the limit", hoewel hij ook wel realistisch wil blijven.

Volgens de partijleider zelf heeft de partij van nature een achterban van 10 procent van de Nederlandse bevolking. Partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven hoopt er op dat die terugkomen en de partij uiteindelijk het aantal gemeenteraadsleden kan verdubbelen. Haar doel is 15.000 leden. Nu telt de partij nog geen 11.000 leden. Ter vergelijking: de Partij voor de Dieren had er begin dit jaar 6972, GroenLinks 21.901, het CDA 69.200. Volgens oud-Kamerlid Bert Bakker heeft Pechtold zijn profiel al in de verkiezingen neergezet door in te gaan tegen het populisme van Geert Wilders en weet hij dat ,,een beetje ontspannen, redelijk en ook emotioneel" neer te zetten.

,,Eigenlijk komt het hier op neer", legde Pechtold in een speech van een half uur uit, ,,we vechten tegen extremisme en populisme, we zijn het alternatief voor een moraliserend kabinet én we hebben onze eigen agenda van hervormen en innoveren". Waarop hij het kabinet opriep af te zien van de btw-verhoging, de sociaaleconomische agenda weer de revue liet passeren, verboden woorden als hypotheekrenteaftrek en ontslagrecht gebruikte en memoreerde aan de vragen van de Eerste Kamer over de manier waarop Nederland bij de oorlog in Irak betrokken raakte.

Premier Jan Peter Balkenende, en zijn vice-premiers Wouter Bos en André Rouvout morrelen ,,kleinzielig" aan vrijzinnige verworvenheden als winkelen op zondag, joints en voeren bijvoorbeeld een zinloos verbod in op paddo's en vertellen mensen dat ze meer kinderen moeten krijgen, liefst langer aan de borst. Pechtold vindt het te ver gaan: ,,Bos, Balkenende en Rouvoet komen in de spreekkamer, de televisiekamer, de rookkamer, de kinderkamer, de slaapkamer. 't Liefst ook in uw bovenkamer."

Ook SP-leider Marijnissen kreeg een sneer van de voorzitter van de driekoppige D66-fractie in de Tweede Kamer. Marijnissen wil de grenzen sluiten voor Polen en Roemenen. Onzinnig en internationaal niet haalbaar, stelt Pechtold, en Marijnissen weet dat. ,,De bevolking wil het", zag hij Marijnissen in de camera zeggen. ,,Marijnissen als echo van Verdonk. Een leider van de grootste oppositiepartij onwaardig. Met de onderbuik gevoed: Vertel, mijn volk, waar u heen wilt, want ik moet u leiden. Dat is het adagium van populisten vandaag."

(Bon: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief