Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spannende strijd om fractievoorzitterschap PvdA

21 apr 08

Twee kandidaten strijden dinsdag om het fractievoorzitterschap van de PvdA: Mariėtte Hamer en Diederik Samsom.

Ingewijden verwachten een spannende strijd. Hamer en Samsom hebben allebei een flinke aanhang in de fractie, waardoor de uitslag niet te voorspellen valt.

Hamer meldde vorige week donderdag al haar kandidatuur, nadat Jacques Tichelaar had laten weten wegens gezondheidsredenen niet langer beschikbaar te zijn voor het fractievoorzitterschap. Samsom maakte zondag bekend beschikbaar te zijn. Maandag om 12.00 uur, toen de deadline verstreek, hadden zich geen andere kandidaten gemeld.

De 33 PvdA-Kamerleden kiezen dinsdagochtend via een schriftelijke stemming hun nieuwe voorzitter. Vooraf presenteren de kandidaten zich tegenover hun fractiegenoten. PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem leidt de verkiezing. Volgens bronnen twijfelde een aantal PvdA'er maandag nog over hun keuze, waardoor de presentatie dinsdag de doorslag kan geven.

De 49-jarige Hamer was al vicefractievoorzitter en nam de taken van Tichelaar waar toen die vanwege een zware bypass-operatie lange tijd afwezig was. Ze is Kamerlid sinds 1998 en was daarvoor werkzaam bij het ministerie van Onderwijs.

De 36-jarige Samsom was campagneleider bij milieuorganisatie Greenpeace voordat hij in 2003 lid werd van de PvdA-fractie. Hij wordt nog meer dan Hamer gerekend tot de linkervleugel van de partij. Zo pleitte hij ooit voor het op termijn samengaan van PvdA en SP.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief