Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

AIVD werkt steeds meer over de grens

22 apr 08

De samenwerking tussen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst(AIVD) en buitenlandse veiligheidsdiensten is de laatste jaren intensiever geworden.

AIVD-baas Gerard Bouman zei dinsdag bij de presentatie van zijn jaarverslag dat de noodzaak van samenwerking nog groeit, omdat de bedreigingen - onder meer van terrorisme - steeds internationaler worden.

Anders dan veel mensen denken, werkt de Nederlandse inlichtingendienst samen met tientallen evenknieën uit het buitenland. Er bestaan contacten met 170 buitenlandse diensten, maar niet met allemaal werkt de AIVD even nauw samen.

Bij landen die erom bekendstaan dat ze het niet zo nauw nemen met de mensenrechten, weegt de AIVD af in welke mate hij met de betreffende veiligheidsdiensten samenwerkt. Bouman zei wel dat zijn dienst niet categorisch informatie weigert die uit een land afkomstig is waar informatie door middel van marteling kan zijn verkregen. Bij twijfel kan de dienst de kwestie voorleggen aan de minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst.

Overigens is het voor de AIVD vaak onmogelijk erachter te komen hoe een buitenlandse dienst aan zijn informatie is gekomen, omdat de regel geldt dat veiligheidsdiensten hun bronnen geheim houden. Met zijn buitenlandse partners wisselt de AIVD niet alleen concrete gegevens uit, maar ook analyses van allerlei situaties. Verder komt het voor dat de inlichtingenorganisaties medewerkers uitwisselen om trainingen te volgen.

Bouman concludeerde verder dat het imago van internationale samenwerking tussen diensten als de AIVD nogal negatief is. Mensen zien niet wat achter de schermen allemaal gebeurt. Dat moet zo blijven, vindt Bouman, omdat heel veel dingen vertrouwelijk moeten blijven. ,,Politici en burgers moeten vertrouwen hebben dat goed samengewerkt wordt."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief