Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: George W. Bush

23 jan 03

Was: tot 21 januari 2009 president van de Verenigde Staten en was daarmee als de machtigste man ter wereld. Hij is de zoon van oud-president George Bush.


Visie:
Bush' optreden kenmerkt zich door een bijna Reaganesk simplisme. Wie niet voor de VS is, is een vijand. Die lijn zet hij op 11 september 2001 in en die lijn heeft hij sindsdien niet meer verlaten. Niet alleen in de oorlog tegen terreur, die uitmondt in bombardementen op Afghanistan, maar ook in zaken als het Internationale Strafhof in Den Haag en het klimaatverdrag van Kyoto laat Bush het Amerikaanse belang voor alles gaan.

Irak: De directheid van Bush is ook terug te vinden in het Irak-beleid van het Witte Huis. Saddam Hoessein is een bedreiging voor de veiligheid van de VS en de wereldvrede. Ontwapenen is niet genoeg, hij moet verdwijnen. "After all, this is the guy who tried to kill my dad." Hij is vastbesloten het karwei van zijn vader in een tweede Golfoorlog af te maken.

Vader en zoon: Bush wordt wel 'Dubya' genoemd vanwege de tussenletter W in zijn naam, om hem van zijn beroemde vader te onderscheiden. Er zijn meer verschillen. Bush sr. was een staatsman en gevormd aan de Oostkust van de VS. Junior is daarentegen op en top Texaans: recht voor zijn raap en persoonlijk.

Bush is een leider die zich door anderen laat bijpraten en inlichten, niet in de laatste plaats door zijn vader. De sleutelposten in het kabinet zijn bezet door veteranen die ook Bush sr. nog van dienst waren, zoals vice-president Cheney en minister Powell van Buitenlandse Zaken.

Achtergrond: Bush wordt in 1946 geboren in New Haven, Connecticut en groeit op in Midland en Houston in Texas. Bush Junior studeert af aan Yale en keert terug naar Texas om in de olie-industrie te gaan werken. In 1989 wordt hij manager van honkbalteam de Texas Rangers. Bush is getrouwd met Laura Welch en is vader van een tweeling: Barbara en Jenna.

Carrière: In 1994 wordt Bush gouverneur van Texas. In 1998 stelt hij zijn tweede termijn veilig. In 2000 stelt Bush zich kandidaat voor het hoogste ambt. De verkiezingen lopen uit op een zinderende race tussen Bush en zijn Democratische rivaal Al Gore. Bush wint omdat hij met miniem verschil de kiesmannen van Florida achter zich krijgt. Bij de verkiezingen van 2004 krijgt Bush John Kerry als zijn Democratische tegenstander. Hij verslaat Kerry en daarmee gunnen de Amerikanen Gerorge Bush zijn tweede termijn.

Opmerkelijk: Bush heeft in korte tijd een reputatie opgebouwd als taalschenner. In zijn verkiezingscampagne lanceert hij onbedoeld een groot aantal 'Bushisms'. De versprekingen zijn zo populair dat er vele websites over bestaan.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief