Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Clinton blijft door overwinning in de race

23 apr 08

De gewezen Amerikaanse first lady Hillary Clinton blijft in de race om de nominatie van de Democratische partij voor de presidentsverkiezingen in november.

Ze boekte in de voorverkiezingen dinsdag in de staat Pennsylvania een belangrijke overwinning op haar directe tegenstander Barack Obama. Vermoedelijk wordt pas op de partijconventie eind augustus duidelijk wie het namens de partij mag opnemen tegen de Republikein John McCain.

"Het Amerikaanse volk geeft niet op en het verdient een president die ook niet opgeeft", hield Clinton juichende aanhangers voor tijdens haar overwinningsrede dinsdagavond. "Het is een lange weg naar 1600 Pennsylvania Avenue (het adres van het Witte Huis) en ze loopt precies door het hart van Pennsylvania."

"Zes weken lang zijn senator Obama en ik dwars door de staat gereisd, hebben mensen van dichtbij ontmoet, en zijn ter beoordeling naast elkaar gezet. U heeft geluisterd en heeft vandaag gekozen", aldus Clinton. De uitslag in Pennsylvania, waar Clinton 55 procent van de stemmen kreeg tegen 45 procent voor Obama, was precies zoals de peilingen hadden aangegeven.

Clinton kreeg de steun van blanke arbeiders terwijl Obama het goed deed onder zwarte Amerikanen en hoogopgeleide blanken. Wapenbezitters en kerkgangers hadden een lichte voorkeur voor Clinton. Een relletje in de aanloop naar de stembusgang over een uitspraak van Obama dat verbitterde plattelanders in economisch slechte tijden naar religie en wapens grepen, miste duidelijk zijn uitwerking niet.

De senator uit New York deed het ook beter onder zwevende kiezers. Een kwart van het electoraat wist vorige week nog niet op wie het zou stemmen maar volgens exit polls is de meerderheid naar Clinton gegaan. Het belangrijkste thema voor de kiezers was wederom de staat van de Amerikaanse economie, die duidelijk hapert.

Obama feliciteerde Clinton met haar "fantastische" prestatie. Hij bedankte zijn aanhangers en vrijwilligers voor hun tomeloze inzet in Pennsylvania. "Er waren veel mensen die in het begin dachten dat we er hier geen race van konden maken. Ze dachten dat we zouden worden weggeblazen. Maar we hebben hard gewerkt. Nu zes weken later hebben we het gat gedicht", stelde hij tijdens een bijeenkomst in Evansville, Indiana, waar 6 mei voorverkiezingen zijn.

De uitslag van dinsdag verandert volgens analisten weinig aan de patstelling binnen de Democratische partij. Had Clinton met een groter verschil gewonnen dan had dat kunnen worden uitgelegd als een nederlaag voor Obama en had de campagne van Clinton een nieuw momentum gekregen. Was de overwinning kleiner geweest dan zou de druk op haar groter zijn geworden om zich terug te trekken uit de race.

Obama blijft ook na Pennsylvania leiden in de tussenstand. Hij heeft meer gedelegeerden achter zich die op de partijconventie in augustus de kandidaat van de partij aanwijzen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief