Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

EU verdeeld over oplossing voedselcrisis

22 apr 08

Het Europees Parlement ziet andere oplossingen voor de voedselcrisis dan de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

"We zijn het nooit met elkaar eens, maar nu al helemaal niet", aldus Louis Michel, eurocommissaris van Ontwikkelingssamenwerking. Hij noemde het Europarlement te ideologisch.

Michel wil de capaciteit van de landbouw vergroten. Er zou nog voldoende grond in de Oost-Europese landen zijn om te benutten. Bovendien wil hij de voedselhulp aan arme landen verhogen met 117 miljoen euro.

De Groenen in het Europees Parlement vinden echter dat de landbouw die de Europese Commissie ondersteunt niet duurzaam genoeg is. De fractie wil dat het dagelijks bestuur van de EU opnieuw de duurzaamheid van levensmiddelen in de EU beoordeelt.

Eerder eisten ze al dat de 10 procent-norm van biobrandstof voor 2020 afgeschaft moet worden. "Biobrandstof is een fabel en maakt energievoorziening niet groener", aldus rapporteur Claude Turmes. De liberale fractie vindt juist dat de biobrandstofeis van kracht moet blijven en dat het afschaffen ervan geen oplossing voor de voedselcrisis is.

De Europese socialisten beschuldigen de beleggingsfondsen ervan de prijsstijging mede veroorzaakt te hebben. "Door speculaties op de stijgende prijzen zijn die uiteindelijk nog hoger geworden en is de productie minder gestegen. Dit is casino-kapitalisme", aldus Martin Schulz, leider van de socialistische fractie in het Europarlement.

CDA-Europarlementariër Maria Martens benadrukte dat het bizar is dat voornamelijk boeren, nota bene voedselproducenten, degenen zijn die honger lijden in de wereld. Ze pleit voor Europese beleidsmaatregelen op de lange termijn. "Voorkomen is beter dan genezen", aldus Martens. Ze wil dat de Europese Commissie beter onderzoek doet naar de mogelijkheden binnen het huidige gemeenschappelijke landbouwbeleid.

Volgens Esther de Lange, ook CDA-parlementariër, moet de EU vooral zorgen voor een toename in de landbouwproductie om de crisis op te lossen. "De boer moet blijven", zegt De Lange. De commissie koopt natuurgebieden op. De Lange wil niet dat dat ten koste gaat van boerenbedrijven.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief