Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD dient motie van wantrouwen tegen Albayrak in

23 apr 08

De VVD in de Tweede Kamer heeft woensdag een motie van wantrouwen ingediend tegen staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie.

De liberalen verwijten Albayrak dat zij 770 illegale Chinezen niet heeft vastgezet om te voorkomen dat ze opnieuw zouden verdwijnen.

Volgens VVD-Tweede Kamerlid Henk Kamp biedt de Vreemdelingenwet haar mogelijkheden om de groep illegalen die een verblijfsvergunning heeft aangevraagd, in bewaring te nemen. Zijn fractie noemt het een politieke keuze dat Albayrak dat nalaat. Inmiddels zijn driehonderd van de illegale Chinezen opnieuw verdwenen.

De liberalen hebben er daarom "geen vertrouwen in dat het vreemdelingenbeleid bij haar in goede handen is". "U had deze personen vast kunnen houden, maar hebt dat niet gedaan", zei Kamp tegen de staatssecretaris.

De VVD krijgt steun van de PVV, die de aanpak van Albayrak onbegrijpelijk vindt. "De staatssecretaris is verantwoordelijk voor het opnieuw in de illegaliteit verdwijnen van honderden vreemdelingen", aldus Kamerlid Sietse Fritsma.

De rest van de Tweede Kamer wijst de motie van wantrouwen van de hand. Dat betekent dat het verwijt van Kamp aan het adres van Albayrak in elk geval kan rekenen op steun van dertig van de 150 Kamerleden. Het standpunt van zelfstandig Kamerlid Rita Verdonk is nog niet bekend.

CDA'er Wim van de Camp heeft nadrukkelijk zijn teleurstelling geuit over de gang van zaken en spreekt van "een botte motie richting de staatssecretaris". SP-Kamerlid Jan de Wit vindt de motie misplaatst.

Kees van der Staaij (SGP) verzet zich tegen de motie van wantrouwen, maar is wel teleurgesteld dat driehonderd illegale Chinezen weer uit het oog verloren zijn. Hij wil daarom dat Albayrak bekijkt of illegalen die alsnog een verblijfsvergunning aanvragen in Nederland sneller in vreemdelingenbewaring genomen kunnen worden. Het CDA ziet graag dat alle mogelijkheden voor bewaring op een rijtje worden gezet.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief