Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Albayrak voelt zich niet beschadigd

23 apr 08

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie voelt zich niet beschadigd door de motie van wantrouwen die de VVD tegen haar heeft ingediend.

Dat zei ze woensdag na afloop van het debat over illegale Chinezen. Albayrak wees erop dat een meerderheid van de Tweede Kamer haar steunt.

De motie van wantrouwen van de VVD kreeg steun van de PVV en zelfstandig Kamerlid Rita Verdonk. Albayrak noemde de opstelling van de liberalen ,,redelijk voorspelbaar".

De PvdA-bewindsvrouw zegde tijdens het debat toe te bekijken of het mogelijk is asielzoekers vaker op te sluiten of hun vrijheid anderszins in te perken om te voorkomen dat ze in de illegaliteit belanden. Ze komt daar binnenkort namens het kabinet op terug in reactie op een wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van illegaliteit in Nederland. Volgens Albayrak moet altijd sprake zijn van een individuele beoordeling.

,,Als we ze allemaal meteen vastzetten, dan kunt u er vergif op innemen dat de rechter zegt: Dit is niet proportioneel, dus ik zet de vreemdelingenbewaring stop", aldus de staatssecretaris. Met die redenering in de hand concludeerde ze dat de oplossing die VVD-Kamerlid Henk Kamp aandraagt, ,,de kortste weg naar de illegaliteit" is.

(Bron: ANP)
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief