Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer kijkt machteloos toe hoe chinezen verdwijnen

23 apr 08

Niemand in politiek Den Haag is er gelukkig mee dat honderden Chinese illegalen weer zijn verdwenen nadat ze onlangs asiel hadden gevraagd.

Maar een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie al het mogelijke heeft gedaan om dat te voorkomen.

De VVD en de PVV denken daar anders over. Tijdens een spoeddebat over de kwestie stelden ze woensdag dat Albayrak de Chinezen had kunnen en moeten vastzetten in de vreemdelingenbewaring om te voorkomen dat ze opnieuw in de illegaliteit zouden belanden. Dat dat niet is gebeurd, noemt de VVD een politieke keuze.

Volgens het liberale Kamerlid Henk Kamp heeft Albayrak de Chinezen laten lopen. Hij heeft er daarom geen vertrouwen meer in dat het vreemdelingenbeleid in goede handen is bij haar en diende een motie van wantrouwen in tegen de PvdA-bewindsvrouw. De VVD kreeg steun van de PVV en zelfstandig Kamerlid Rita Verdonk, die overigens niet aan het debat deelnam. Daarmee werd de motie met 31 tegen 119 stemmen verworpen.

De kwestie draaide om de plotselinge toestroom tussen half maart en medio april van 770 Chinezen die om een verblijfsvergunning vroegen. Ze kwamen af op een vals gerucht over een generaal pardon dat de ronde deed onder Chinezen. Velen verbleven al illegaal in Nederland en moeten ons land dus eigenlijk verlaten. Albayrak beschouwt hen echter als asielzoekers en die worden tijdens de behandeling van hun aanvraag nooit opgesloten in Nederland.

Daardoor bestaat de kans dat ze er voortijdig vandoor gaan om uitzetting te voorkomen. Circa driehonderd Chinezen hebben daar al voor gekozen en de VVD en PVV vrezen dat de rest zal volgen.

Albayrak meent dat ze alles heeft gedaan wat juridisch mogelijk is om dat te voorkomen, zoals een dagelijkse meldplicht en verscherpte controles door de vreemdelingenpolitie bij de opvangcentra. Detentie behoort volgens haar pas tot de mogelijkheden als er zicht is op uitzetting. In het geval van China levert juist dat problemen op, omdat het land amper meewerkt aan gedwongen terugkeer van onderdanen die elders tevergeefs asiel hebben gevraagd.

Albayrak heeft al contact met de Chinese autoriteiten gehad over de groep die zich onverwacht hier heeft gemeld. Ze gaat met collega-bewindslieden van onder meer Buitenlandse Zaken en Economische Zaken overleggen hoe zij in alle contacten de terugkeer van de groep bespreekbaar kunnen maken.

De SGP riep de staatssecretaris woensdag op te bekijken of illegalen die alsnog een verblijfsvergunning aanvragen in Nederland sneller in vreemdelingenbewaring genomen kunnen worden. Albayrak zegde dat toe en gaat ook na of andere mogelijkheden voor vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen worden verruimd.

Iedere Chinees die nu tijdens de aanmeldprocedure wordt afgewezen, gaat volgens de staatssecretaris rechtstreeks naar de vreemdelingenbewaring. Dat geldt niet voor gezinnen met kinderen. Die gaan naar een andere, minder gesloten locatie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief