Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mogelijk extra geld probleemwijken

23 apr 08

Minister Ella Vogelaar voor Wijken stelt extra geld in het vooruitzicht voor probleemwijken in de vier grote steden.

Deze gemeenten moeten wel eerst hard maken dat zij hun ambities anders niet kunnen halen. Dat heeft zij woensdag gezegd tegen een kritische Tweede Kamer.

Voor de aanpak van de probleemwijken wil de gemeente Den Haag bijvoorbeeld 13 miljoen euro van Vogelaar zien. Als de stad aannemelijk kan maken zonder dat geld niet alle problemen te kunnen oplossen, zal Vogelaar om extra geld aankloppen bij minister Wouter Bos van Financiën.

Op dit moment blijft de directe bijdrage van Vogelaar in het verbeteren van de probleemwijken beperkt tot een budget van 20 miljoen euro om bewoners te betrekken bij de aanpak van hun buurt. Dit bedrag valt in het niet bij de 2,5 miljard euro die de woningcorporaties de komende tien jaar investeren.

Tweede Kamerlid Bas Jan van Bochove van het CDA ziet niets in de toezegging van Vogelaar. Hij vreest dat de vijftien andere steden met probleemwijken ook extra geld zullen eisen. Ernstiger voor Vogelaar is de kritiek over haar gehele aanpak van de probleemwijken.

Coalitiepartij ChristenUnie is het eens met de oppositie dat Vogelaar te traag bezig is. Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn wil dat alle gemeenten voor 1 juni starten met de opknapbeurt. Op dit moment steggelen nog drie steden met de plaatselijke woningcorporaties over de aanpak.

Namens de oppositie stelt Kamerlid Brigitte van der Burg van de VVD dat Vogelaar tijdens haar onderhandelingen met de corporaties over hun bijdrage de sfeer heeft verpest. De partij vindt dat bewoners van de probleemwijken aan het werk moeten worden geholpen en dat de woningen niet opgeknapt hoeven te worden.

Remi Poppe van de SP noemt de wijkenaanpak ,,een failliet beleid". Door belasting te gaan heffen op de winst van de woningcorporaties, legt Vogelaar de bijl in het stelsel van sociale huurwoningen, stelt hij. GroenLinks steunt de minister, maar vindt wel dat zij snel meer geld moet losweken bij Bos.

Maar volgens ingewijden is ook Wouter Bos niet tevreden over het optreden van zijn partijgenote. Tegenover het ANP ontkent de vicepremier echter dat hij Vogelaar en haar collega Jacqueline Cramer van VROM wil vervangen. Volgens geruchten zou PvdA-staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb interesse hebben in de post van Vogelaar.

Logisch dat Vogelaar van zich afbijt. Zij herinnert Poppe eraan dat de SP, net als bijna alle andere partijen in de Tweede Kamer, het heffen van deze zogeheten vennootschapsbelasting ook in haar verkiezingsprogramma had verlangd.

Vogelaar ziet het ,,chagrijn rond de wijkenaanpak als een deel van de werkelijkheid". Ze noemt de investering van de 2,5 miljard euro door de corporaties echter ,,een doorbraak waar 10 tot 12 jaar over gediscussieerd is".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief