Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wapenembargo voor Zimbabwe

23 apr 08

De internationale gemeenschap moet geen wapens meer leveren aan Zimbabwe. De Britse premier Brown gaat daarom een voorstel indienen voor een algeheel wapenembargo tegen Zimbabwe.

De premier noemde woensdag in het Lagerhuis de situatie in dat land totaal onacceptabel.

Zimbabwe verkeert in een diepe crisis. Ruim drie weken na de presidentsverkiezingen is de uitslag nog niet bekend. De oppositie eiste de overwinning op, maar president Robert Mugabe had een hertelling geëist. Mugabe probeert de macht naar zich toe te trekken. Zo hebben ZANU-PF-leden martelkampen opgezet om mensen die ervan verdacht worden op de oppositionele MDC te hebben gestemd, systematisch te selecteren, af te tuigen en te martelen.

Er zouden tevens Angolese commando's klaar staan om Mugabe en zijn partij bij te staan, berichtte de Zimbabwaanse krant the Star. Mogelijk zou de president niet meer kunnen vertrouwen op de steun van zijn eigen gewapende troepen.

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om geen wapens meer aan Zimbabwe te leveren. De organisatievreest dat geweld in het land escaleert.

Onlangs werd duidelijk dat de Zimbabwaanse president Robert Mugabe direct na de verkiezingen wapens heeft besteld bij China. Een Chinees schip met bestelde kogels en raket- en mortiergranaten kan zijn lading echter nergens lossen. Mogelijk keert het schip terug naar China. Amnesty vreest dat de wapens via een andere route uiteindelijk toch in Zimbabwe zullen aankomen.

Amnesty heeft alle landen opgeroepen het schip niet te laten lossen in de havens. In het Zuid-Afrikaanse Durban weigerden havenwerkers al de An Yue Jiang te lossen en Mozambique gaf het schip daarna geen toestemming een haven in dat land aan te doen. De huidige positie van het koopvaardijschip is onbekend.

Onderwijl pleitten de Zimbabwaanse autoriteiten in de staatskrant The Herald voor een overgangsregering van nationale eenheid onder leiding van Mugabe. Landen uit de regio zouden moeten gaan bemiddelen tussen de regering en de oppositie. Het zou onmogelijk zijn om in de naaste toekomst opnieuw verkiezingen te houden als gevolg van de politieke spanningen in het land, aldus de krant.

De kiescommissie heeft inmiddels het eerste resultaat van de hertelling van de 23 districten waar een hertelling heeft plaatsgevonden bekendgemaakt. De regerende ZANU-PF heeft in het eerste district gewonnen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief