Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oostenrijk geschokt na weer een horrorhuis

28 apr 08

In Oostenrijk is maandag geschokt gereageerd op het nieuws dat een 73-jarige man 24 jaar lang zijn dochter kon opsluiten en misbruiken. Dagbladen kopten over "de ergste misdaad ooit in de kelderhel".

Kritisch vragen de kranten zich af hoe het kon gebeuren dat de autoriteiten en burgers van Amstetten, 130 kilometer ten westen van Wenen, nooit iets hebben gemerkt van "het martelaarschap in het horrorhuis". De bevolking moet zich diep schamen, concludeert de krant Österreich. "Klaarblijkelijk was het gemakkelijker om de andere kant op te kijken", aldus de krant.

De zaak is des te pijnlijk omdat het doet denken aan het misbruik van de Oostenrijkse Natascha Kampusch. Een man hield haar acht jaar lang opgesloten voor zij in augustus 2006 wist te ontsnappen. "Het hele land moet zich afvragen wat er eigenlijk fundamenteel misgaat", aldus Der Standard in een commentaar.

Buurgenoten reageerden in Oostenrijkse media vol ongeloof. "Dit is onvoorstelbaar en gewoonweg niet te bevatten", aldus een overbuurman. Een buurtgenote vertelde hoe zij en de verdachte, Jozef Fritzl, samen opgroeiden. "We dachten dat dit een familie was net als alle anderen, maar je kunt mensen niet doorzien."

De verdachte was onder zijn buren populair. De Oostenrijker stond bekend als een goed visser en bezocht geregeld het lokale café. Hij gold als een beleefde man die altijd klaar stond om anderen te helpen en goed voor zijn kinderen zorgde.

Josef Fritzl heeft zeven kinderen bij zijn eigen vrouw Rosemarie, inmiddels allen volwassen. Ook adopteerde hij drie kinderen van zijn dochter Elisabeth die in 1984 spoorloos verdween en naar zijn zeggen in een sekte zat. In werkelijkheid was hij zelf de verwekker van de kinderen. Deze kinderen bezochten gewoon de lokale school, niet wetend dat hun moeder met haar andere kinderen in de kelder onder het huis verbleef.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief