Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Koningin op weg naar Franeker

30 apr 08

Koningin Beatrix en haar familie hebben Makkum verlaten en zijn op weg naar Franeker, waar ze ook een deel van de Koninginnedagviering gaan meemaken.

Burgemeester Marian Haveman wacht het gezelschap op. Franeker heeft een verhaal voor de vorstin: De Sterren Van Franeker & De wandeling over Het Tijdspad. Eise Eisinga is even terug van de eeuwige jachtvelden. De wetenschapper en bouwer van het beroemde planetarium zal voortdurend in het programma opduiken. Het heden krijgt vorm door de 'Sterren van de peuterspeelzaal'. Zij zingeneen kleine medley van Friestalige en andere kleuterliedjes.

Verder is er aandacht voor de universiteit uit 1585, de bouw van het planetarium (1774-1781), de eerste kaatswedstrijden (1856), de eerste Elfstedentocht (1909) en de deelname in 1986 van willem Alexander. Er zijn verder kook- en bakactiviteiten, muziek, zang en acrobatiek. Een grote groep kinderen is bezig met schilderen, boetseren en een modeshow. De Scouting Adromeda heeft een Scoutingkamp gemaakt waarin zij bezig zijn met allerlei activiteiten: bouwen, klimmen en knopen.

Tegen 13.00 uur is het ook in Franeker mooi geweest en komt er een daverende finale. Zangeres Nynke Laverman, bekend van de 'Friese fado's', barst uit in gezang.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief