Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamerleden voor het eerst buiten Kamp Holland

3 mei 08

In Afghanistan is geen oplossing op korte termijn mogelijk. De opbouw van het land is een zaak van lange adem.

Voorzitter Hans van Baalen van de vaste Kamercommissie voor Defensie heeft dat zaterdag gezegd na terugkeer van een bezoek aan Afghanistan.

Samen met zeven andere leden van de Defensiecommissie deed de VVD'er de afgelopen dagen de hoofstad Kabul en de plaatsen Tarin Kowt en Deh Rawod in de provincie Uruzgan aan. Voor het eerst sinds Nederlandse militairen actief zijn in Uruzgan konden de Kamerleden ook een kijkje nemen buiten de poorten van Kamp Holland. Bij eerdere bezoeken bleven Kamerdelegaties om veiligheidsredenen op deze Nederlandse basis.

Van Baalen is het niet eens met PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink, die tegen een Volkskrant-verslaggever ter plekke zei dat de Kamer tot dusver geen realistisch beeld had van Afghanistan. Met echte nieuwe feiten is hij tijdens het verblijf niet geconfronteerd.

Volgens de VVD'er was de Kamer al goed geïnformeerd over het land. "Je leest dingen, je ziet documentaires op tv, en we hebben er als Kamer veel over gedebatteerd."

Toch had het bezoek voor hem "een absolute meerwaarde", doordat er een verschil is tussen theorie en praktijk. "We hebben kinderen gezien van wie voor straf de benen in kokend water waren gehouden en die door onze militairen werden verzorgd. Dan besef je: dit zijn de middeleeuwen."

Het bezoek van de Kamercommissie had plaats kort nadat opnieuw twee Nederlandse militairen waren gesneuveld, onder wie de zoon van commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. Volgens Van Baalen maakte dit het verblijf in Uruzgan "extra realistisch" Van Baalen heeft niet de indruk dat de Nederlandse militairen door de tragische gebeurtenissen gedemoraliseerd zijn. "Het brengt de troepen juist meer tot elkaar. Het is pijnlijk, maar niet demoraliserend."

Het bezoek aan Afghanistan heeft Van Baalen in zijn mening gesterkt dat er meer Nederlandse instructeurs nodig zijn om het Afghaanse leger en politie te trainen. "Zij moeten het kunnen overnemen als wij in 2010 weggaan."

Ook ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind maakt zich na het bezoek aan Aghanistan zorgen over de trage ontplooiïng van leger en politie in dit land. "Er moet alles in het werk gesteld worden om de Afghanen te helpen om aan voldoende mensen te komen."

Voordewind pleit verder voor het inzetten van de Sperwer, een onbemand verkenningsvliegtuig, in de strijd tegen de bermbommen die al diverse Nederlandse militairen het leven hebben gekost.

(Bron: ANP)
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief