Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hulpverlening nog steeds moeizaam in Yangon

5 mei 08

De autoriteiten en buitenlandse hulporganisaties in het door het leger geregeerde Myanmar hebben ook maandag moeite om zicht te krijgen op de schade als gevolg van de zware cycloon die in het weekeinde verwoestend overtrok.

Ten minste 350 mensen zijn door het noodweer van cycloon Nargis omgekomen, tienduizenden raakten dakloos. Van tal van huizen zijn de daken afgerukt en schoon water begint schaars te worden in de miljoenenstad Yangon, waar nog steeds geen elektriciteit is.

Het dodental loopt vermoedelijk nog op nu de autoriteiten langzamerhand contact weten te leggen met eilanden en laaggelegen dorpen in de zwaargetroffen Irrawaddy-delta van het voormalige Birma. Voor buitenlandse hulpverleners is dat nog moeilijk. De militairen houden het land in Zuidoost-Azië al 46 jaar in een ijzeren greep en zijn bang voor buitenlandse invloeden. Het leger beperkt de bewegingsvrijheid van buitenlanders en de Verenigde Naties wachten nog steeds op toestemming om het rampgebied in te trekken.

De militaire junta heeft gezegd dat ondanks de storm het referendum zaterdag over een nieuwe grondwet doorgaat. Volgens de krant New Light of Myanmar "kijken de inwoners van het Aziatische land vol verlangen naar de volksraadpleging uit".

De VN-Veiligheidsraad heeft bij de junta aangedrongen op een "geloofwaardig" politiek proces waarin plaats is voor alle partijen. De raad herinnerde de militaire leiders eraan dat zij "een vrije en eerlijke stemming" hebben beloofd.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief