Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VN betreuren afwezigheid waarschuwingssysteem

6 mei 08

De Verenigde Naties hebben dinsdag gezegd dat ze betreuren dat er geen waarschuwingssysteem aanwezig is in het door een cycloon getroffen Myanm (Birma).

Zeker 15.000 mensen zijn om het leven gekomen en nog ongeveer 30.000 worden vermist, sinds dit weekeinde de wervelstorm Nargis vooral in het zuiden van het land grote verwoestingen aanrichtte.

De militaire junta van Myanmar heeft het buitenland om hulp gevraagd, maar internationale hulporganisaties mogen alleen het land in na onderhandeling met de Myanmarese autoriteiten. Enkele VN-hulporganisaties die in de hoofdstad Yangon zijn gevestigd, zijn al begonnen met het uitdelen van basisvoorzieningen als water, eten en medicijnen.

Diverse landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben het geïsoleerde land, een van de armste landen ter wereld, opgeroepen hulptroepen zo snel mogelijk toe te laten om de humanitaire ramp te bestrijden. De militaire junta staat van oudsher erg argwanend tegenover hulporganisaties en beperkt hun werkzaamheden.

China en Thailand hebben vliegtuigen met hulpgoederen gestuurd en ook andere Aziatische landen hebben hulp aangeboden. Nederland heeft een voorlopige bijdrage van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de slachtoffers van de cycloon in Myanmar. "We zijn de vriendelijke landen die ons helpen erg dankbaar", zei brigadegeneraal Kyaw Hsan, de minister van Informatie, dinsdag tijdens een persconferentie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief