Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama vergroot voorsprong op Clinton

7 mei 08

Barack Obama heeft zijn voorsprong op Hillary Clinton in de strijd om de Democratische presidentskandidatuur iets vergroot.

Bij de voorverkiezingen dinsdag in de Amerikaanse staat North Carolina behaalde Obama met 56 procent van de stemmen een overtuigende overwinning. In Indiana behaalde Clinton na een spannende verkiezingsavond een nipte zege met 51 procent.

Obama kan nu rekenen op de steun van 1842 gedelegeerden bij de Democratische partijconventie in augustus, Clinton op 1692. Voor de nominatie voor de Democratische presidentskandidatuur zijn 2025 stemmen nodig. De Democratische kandidaat moet het bij de verkiezingen van november opnemen tegen de Republikein John McCain.

De voorverkiezingen van dinsdag waren de laatste in volkrijke staten. De laatste voorverkiezingen zijn op 3 juni.

Zowel Obama als Clinton presenteerde zich dinsdag op de verkiezingsavond als overwinnaar. Maar commentatoren als NBC-journalist Tim Russert hadden het over het "begin van het einde" van de kandidatuur van de 60-jarige voormalige First Lady Clinton.

Hillary Clinton benadrukte dinsdagavond dat ze niet uit de race om het presidentschap zal stappen. Clinton wil naar eigen zeggen met "volle vaart vooruit" op weg naar het Witte Huis. Zij hoopt de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten te worden. Zij probeerde in haar overwinningstoespraak zelfverzekerd te klinken, maar de gezichten van haar man Bill en hun dochter Chelsea leken op bepaalde momenten de werkelijke gevoelens in de Clinton-familie aan te geven. Chelsea leek bijna in tranen uit te barsten, toen zij onder gejuich van aanhangers met haar ouders het podium betrad.

In de Democratische Partij wordt ondertussen de vrees geuit dat de lange, onbesliste strijd schadelijk kan uitpakken voor de partij. "Wij mogen geen verscheurd partijcongres hebben, want dan wordt het heel moeilijk de partij daarna weer te verzoenen", aldus partijvoorzitter Howard Dean.

De volgende Democratische voorverkiezingen zijn op 13 mei in de staat West Virginia. Daar gaat het om 28 gedelegeerden.

(Bron: ANP/AFP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief