Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Voetbalwet' is er mogelijk eind dit jaar

9 mei 08

De wet die voetbalvandalisme en ernstige overlast moet tegengaan, kan mogelijk eind dit jaar van kracht worden.

Dat maakte minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vrijdag duidelijk na afloop van de ministerraad. Na het besluit van het kabinet is nu het woord aan de Tweede Kamer.

Door de nieuwe regels krijgen burgemeesters extra bevoegdheden om preventief in te grijpen. Zo kunnen ze een gebiedsverbod opleggen, eventueel gecombineerd met een meldingsplicht. Ook krijgen ze de mogelijkheid een groepsverbod af te kondigen: iemand mag zich dan niet in een groep van vier of meer mensen buiten ophouden.

Ook een officier van justitie kan straks zonder tussenkomst van de rechter een verdachte van een strafbaar feit verbieden in een bepaalde buurt te komen. Het gebiedsverbod geldt maximaal drie maanden, met een mogelijke verlenging van maximaal negen maanden.

Om de wet, die vooral bedoeld is om voetbalvandalisme aan te pakken, is al jarenlang gevraagd. CDA, PvdA en VVD maakten ondertussen hun eigen initiatiefwet die het kabinet vervolgens grotendeels heeft overgenomen. Het kabinet hoopt dat met de nieuwe regels ook beter kan worden opgetreden tegen geweld tegen homo's en radicale dierenrechtenactivisten.

Een officier van justitie kan behalve een gebiedsverbod ook een contactverbod opleggen. Ook kan hij eisen dat iemand zich laat behandelen voor agressie of verslaving. Zo'n aanwijzing geldt voor maximaal negentig dagen en kan maximaal twee keer worden verlengd.

De VVD wil dat er grote haast gemaakt wordt met het behandelen van de nieuwe wet in Tweede en Eerste Kamer, zodat de regels van kracht kunnen worden voor de komende winterstop. VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra zal daar dinsdag bij zijn collega-parlementariërs op aandringen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief