Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sketch en liedjes nu ook in canon

14 mei 08

De sketch 'Do is der Bahnhof' van Kees van Kooten en Wim de Bie behoort nu ook tot de canon. Net als de carnavalshit 'Kiele Kiele Koeweit' van Farce Majeur.


Ze zijn opgenomen in de canon met de kleine c, die vrijdag in Heerlen wordt gepresenteerd. Als aanvulling op de Canon van Nederland, die bestaat uit vijftig vensters op de vaderlandse geschiedenis. De sketch typeert de verhouding tussen Nederland en Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog. Het lied over Koeweit illustreert het fenomeen van de oliecrisis.

Verhalen, getuigenissen en liederen fungeren als ankerpunten bij de vensters. De kleine canon is een initiatief van Theo Meder en Ruben Koman van het DOC Volksverhaal van het Meertens Instituut, hoogleraar Gerard Rooijakkers van de Universiteit van Amsterdam en een viertal studenten van de leerstoelgroep Nederlandse Etnologie.

De verhalen zijn er in allerlei soorten en maten: De preek, de spotprent en de politieke rede worden niet overgeslagen. Elk verhaal bevat een korte intro, een toelichting waarbij ook de link met de officiële Canon gelegd wordt en een lijst met verwijzingen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief