Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hulp worstelt met omvang ramp Sichuan

14 mei 08

Twee dagen na de hevigste aardbeving in China in dertig jaar tijd zijn woensdag meer dan 20.000 doden geteld. Reddingswerkers staan voor een gigantische opgave het verwoeste gebied open te leggen en overlevenden te redden.

De autoriteiten sturen hulpgoederen en reddingswerkers, vooral militairen, met vliegtuigen naar de getroffen provincie Sichuan waar de enorme inspanningen nog een druppel op een gloeiende plaat lijken. De aarde schudde er woensdagochtend nog na. De zoveelste naschok had nog altijd een kracht van 5,8 op de schaal van Richter.

Hevige regens, de verwoesting van de infrastructuur en de kolossale omvang van de ramp frustreren het reddingswerk. "De reddingswerkers stuiten op een heleboel problemen", aldus de locoburgemeester van het zwaar getroffen Mianyang. Het weer klaarde woensdag echter wel iets op. Dat vergemakkelijkte onder meer de inzet van helikopters. Later deze week vrezen meteorologen opnieuw slechts weer.

Militairen zijn ook begonnen hulpgoederen boven het rampgebied uit te gooien omdat er over de weg vaak geen doorkomen aan is. Bij het epicentrum, ruim 90 kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad Chengdu, zijn honderd commando's gedropt. Eerder werden plannen om parachutisten naar zwaar getroffen gebieden te sturen nog uitgesteld omdat het weer zo slecht was in de streek.

Een zegsman van een speciale politie-eenheid zei dat "bij het epicentrum plaatsen volledig zijn weggevaagd, met geen enkel huis dat nog overeind staat". In de plaats Yingxiu bijvoorbeeld redden militairen circa driehonderd gewonden of bedolven inwoners. Maar van de 10.000 inwoners die de plaats zondag nog telde, zijn er slechts 2000 levend aangetroffen. Veel slachtoffers zijn nog onder het puin te horen maar er zijn onvoldoende mensen en middelen ter plaatse om doelmatig reddingswerk te verrichtten, aldus een zegsman.

De Chinese premier Wen Jiabao is in het rampgebied. Hij zei dinsdag in Shifang dat alles wordt gedaan om de bedolven slachtoffers te redden. Hij sprak met een megafoon tot slachtoffers in de puinhopen van de stad. De premier erkende dat de toestand veel erger is dan werd voorgesteld. "De gevolgen van de ramp zijn veel erger dan aangenomen en de omstandigheden voor het verrichten van reddingswerk zijn erg gecompliceerd", aldus Wen Jiabao.

Uit de hele wereld wordt hulp aangeboden maar de toestand in het getroffen gebied is zo rampzalig, dat niet alle hulp daar naar toe kan. Peking moest een Australisch aanbod afslaan omdat "de extreme uitdagingen als het gaat om transport en communicatie in het gebied van de aardbeving betekenen dat het aanbod op dit moment niet kan worden aangenomen", aldus een verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft om bloeddonors gevraagd. Naar schatting 10.000 mensen in Sichuan hebben dringend medische hulp nodig, die ze nu ontberen. Overlevenden in het rampgebied hebben drinkwater, voedsel en beschutting nodig.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief