Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eurocommissaris Michel in Myanmar

14 mei 08

Eurocommissaris Louis Michel voor Humanitaire Zaken is woensdag in Myanmar aangekomen.

Hij is naar het door een verwoestende cycloon geteisterde land gereisd om de militaire junta te bewegen het land open te stellen voor internationale hulpverlening.

Michel hoopt dat hij in staat wordt gesteld het rampgebied in de delta van de rivier de Irrawaddy te bezoeken. De Europese Unie had de militaire regering van Myanmar dinsdag operoepen de grenzen van het land zo snel mogelijk te openen voor hulpverlening. De EU-landen kwamen dinsdag op initiatief van Nederland en Groot-Brittannië in Brussel bijeen voor spoedoverleg.

De Britse premier Gordon Brown heeft woensdag gezegd dat hij VN-chef Ban Ki-moon heeft gevraagd om snel topoverleg over de ramp in Myanmar te houden. Brown vroeg de Zuid-Koreaanse secretaris-generaal van de VN ook om naar Myanmar te gaan.

Verscheidene Europese landen - waaronder woensdag ook Nederland - hebben gesuggereerd dat het regime desnoods gedwongen moet worden hulp te aanvaarden.

Het Rode Kruis heeft woensdag gewaarschuwd dat met de verwachte regens deze week er het slechtst denkbare scenario uitkomt voor hulp aan de slachtoffers.

Het officiële dodental is gestegen naar meer dan 34.000 en er worden nog bijna 28.000 mensen vermist als gevolg van de ramp die het Myanmarese laagland begin mei heeft getroffen.

(Bron: ANP/AFP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief