Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Stuwdam in rampgebied China staat op springen

14 mei 08

In het gebied in Midden-China dat maandag is getroffen door een zware aardbeving, dreigt een stuwdam door te breken.

In de wand zitten grote scheuren. Duizenden militairen zijn naar de dam gestuurd om die te repareren.

De Zipingpu-dam bij de zwaar getroffen stad Dujiangyan verkeert volgens de autoriteiten "in groot gevaar" door de schade die door de beving is ontstaan. Bij een damdoorbraak zou de stad met ruim 600.000 inwoners overstromen.

Ook elders in het rampgebied in de provincie Sichuan zouden stuwdammen in rivieren plaatselijk onder een gevaarlijk hoge druk staan. De autoriteiten in in de regio waarschuwden woensdag ook voor gevaarlijke veranderingen in de loop van rivieren. "We hebben dringend geologische experts nodig om proefnemingen te doen en om reddingsplannen te maken", aldus een topfunctionaris van de communistische partij, Li Hao.

In het noorden van het district Qinchuan bijvoorbeeld zijn twee rivieren geblokkeerd en vormen die plotseling een groot meer. Dat kan op den duur leiden tot gevaarlijke aardverschuivingen in de omgeving.

Het officiële dodental na de aardbeving is woensdag verder opgelopen tot boven de 15.000. Maar de autoriteiten houden rekening met een forse stijging van het aantal doden. In Sichuan liggen waarschijnlijk nog tienduizenden mensen onder het puin van ingestorte gebouwen. Alleen al in de stad Shifang worden meer dan 30.000 mensen vermist of zijn onbereikbaar, meldden staatsmedia woensdag. Shifang ligt vlak bij het epicentrum van de aardbeving.

Het reddingswerk in het rampgebied, waarvoor 50.000 militairen zijn ingezet, wordt bemoeilijkt door slecht weer. Omdat hulp via de weg vaak onmogelijk is, zijn militairen begonnen met voedseldroppings. Uit de hele wereld worden hulpgoederen gestuurd, maar de situatie in het rampgebied is zo slecht dat de autoriteiten hulp hebben moeten afslaan.

Ook worden er nog schokken gevoeld. Woensdag werd een schok gemeten met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter. De beving maandag had een kracht van 7,8.

Xinhua berichtte ook een lichtpuntje in de onvoorstelbare ellende. Een driejarig meisje, Song Xinyi, is woensdag zwaargewond uit het puin gered. Ze lag 43 uur lang bekneld en overleefde waarschijnlijk dankzij de bescherming die de lichamen van haar beide omgekomen ouders haar hebben gegeven tijdens en na de aardbeving.

Het meisje was dinsdag al gesignaleerd in de puinhopen van een pand in het district Beichuan. Ze lag te midden van haar dode ouders in het puin en kreeg voedsel en melk toegediend. Ze kon pas woensdag uit haar benarde positie worden bevrijd. Het meisje gaf haar naam en vertelde dat ze van tekenen en televisiekijken hield.

De provincie Friesland heeft hulp aangeboden aan de provincie Sichuan. Friesland en Sichuan onderhouden sinds tien jaar een 'diplomatieke vriendschapsrelatie'. Friesland heeft een telegram naar de gouverneur van Sichuan gestuurd om haar medeleven te betuigen. Dat meldde een zegsman van Friesland woensdag in Leeuwarden. De steun die Friesland biedt, bestaat niet uit noodhulp, maar uit hulp voor wederopbouw.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief