Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brussel vraagt Birma hulporganisaties toe te laten

15 mei 08

Europees Commissiaris Louis Michel (Ontwikkelingssamenwerking) heeft de authoriteiten in Birma gevraagd meer visa uit te geven voor buitenlandse hulpverleners.

Ook zouden die makkelijker door het land moeten kunnen reizen, want "elk uur telt nu, duizenden levens staan op het spel", aldus Michel donderdag.

Louis Michel bezoekt op dit moment het door de cycloon Nargis getroffen land. Hij wil ook dat het militaire regime het vliegveld Pathein heropent, om humanitaire hulp makkelijker het land binnen te laten. Michel heeft zijn verzoeken neergelegd bij de minister van sociale zekerheid van Birma, die verantwoordelijk is voor de hulpverlening. Hij hoopt vrijdag een gesprek te hebben met de premier en minister van Buitenlandse Zaken van Birma.

Michel wil ook proberen om vrijdag de ergst getroffen gebieden te bezoeken, maar het is onzeker of het slechte weer dat toelaat. Het door de militaire junta beheerste land is op dit moment nog zeer slecht bereikbaar voor hulpverleners, zowel van buitenlandse als binnenlandse hulporganisaties. Het regime houdt nu al twee weken na de hevige storm veel hulpverlening tegen. Volgens de woordvoerder van Louis Michel hebben de gesprekspartners van de eurocommissaris gezegd zijn verzoeken te zullen bekijken. Michel heeft hen nogmaals gewezen op het feit dat concrete actie in het land hoogst noodzakelijk is.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief