Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Haat tegen buitenlanders in Johannesburg

19 mei 08

Buitenlanders in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg zoeken massaal bescherming in gemeenschapscentra en politiebureaus. Ze zijn op de vlucht voor Zuid-Afrikaanse bendes met machetes, pistolen en messen.

"Vlammen van haat branden voort", kopte de Zuid-Afrikaanse krant The Star maandag. Sinds vorige week zijn buitenlanders, met name Zimbabwanen, het doelwit van bendes die arme buitenwijken van de stad afstruinen. Zij steken buitenlanders in brand, plunderen winkels en verbranden auto's van buitenlanders die in hun ogen crimineel zijn en banen wegpikken. Het dodental is opgelopen tot zeker vijftien. Ruim vijftig buitenlanders met messteken of brandwonden moesten naar het ziekenhuis.

De politie heeft ruim 250 mensen gearresteerd. Agenten patrouilleren in de buitenwijken waar bendes wegblokkades hebben opgeworpen en stenen naar hen gooien. "Dit is allemaal de schuld van de Zimbabwanen", zei een Zuid-Afrikaanse vrouw. "Ze moeten gewoon weggaan."

Zondag werd een buitenlander in zijn eigen dekens gehuld en in brand gestoken. De vuurbal staat maandag op meerdere voorpagina's van Zuid-Afrikaanse dagbladen. De man stierf aan zijn verwondingen.

De meeste immigranten die afgelopen jaren naar Zuid-Afrika zijn gegaan, komen uit het naburige Zimbabwe. Enkele miljoenen Zimbabwanen ontvluchtten de economische en politieke crisis in hun eigen land.

President Thabo Mbeki en ANC-partijleider Jacob Zuma hebben de aanvallen ten stelligste afgekeurd. Een Zuid-Afrikaanse mensenrechtencommissie zei maandag echter dat de regering de toenemende dreiging van vreemdelingenhaat niet serieus genoeg neemt. "In 1999 zijn we al begonnen met een campagne tegen vreemdelingenhaat toen twee buitenlanders van een trein werden gegooid in Pretoria", zei voorzitter Tseliso Thipanyane op de radio. Hij beschuldigt de overheid van zwak leiderschap.

De mensen in de buitenwijken strijden onder meer om de schaarse huizen en banen, aldus Thipanyane. "Arme zwarte mensen vechten tegen arme zwarte mensen uit andere landen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief