Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Agt: Spijt over vertrek Andriessen

19 mei 08

Terugkijkend op zijn loopbaan noemde oud-premier Dries van Agt maandag bij de presentatie van zijn biografie als zijn grootste politieke fout het vertrek van minister Frans Andriessen van FinanciŽn.

Van Agt erkende, achteraf, ruiterlijk dat in het kabinet onder zijn leiding te weinig terecht kwam van de doelstellingen om te bezuinigen. Voor Andriessen was dat de reden om op te stappen. Van Agt vindt dat hij toen "harder tegen zijn eigen fractie in de Tweede Kamer in had moeten gaan." Volgens hem "hadden ze het niet aangedurfd" om het hele kabinet weg te sturen.

"Frans had die strijd moeten winnen, ook in het belang van denatie", aldus de oud-premier. Als verklaring voerde hij aan, dat de totstandkoming van fusiepartij CDA een "hachelijke" zaak was en dat hij daaarmee rekening diende te houden bij een conflict met zijn fractie. Bovendien moest Van Agt toen nog verzwijgen dat koningin Juliana op het punt stond af te treden. Een eventuele crisis zou dus op een wel heel ongelukkig moment komen. "Maar toch had ik vierkant moeten zeggen: We moeten doen wat Andriessen wil", aldus Van Agt.

Frans Andriessen zelf ging maandag niet diep op de kwestie in. Hij wees erop dat hij destijds niet alleen de zes zogeheten loyalisten in de fractie tegenover zich vond, maar ook fractieleider Ruud Lubbers. "Van Agt heeft toen zijn autoriteit onderschat, maar goed het is gebeurd," zei Andriessen.

De "heerlijkste jaren" had de politicus Van Agt niet als premier, maar als minister van Justitie, dus van 1971 tot 1977. Dat werk stond dichter bij de functie die hij eerder had, hoogleraar strafrecht. "Daaraan was ik verknocht", aldus Van Agt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief