Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Drugsrunners gevolg gedoogbeleid Nederland'

19 mei 08

Nederland maakt de aanpak van drugsrunners in de Maastrichtse grensregio moeilijk door zijn gedoogbeleid. Dit beleid zorgt ook voor de overlast door drugscriminelen in BelgiŽ.

Dat zei de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael maandag tijdens een werkbezoek aan Lanaken.

Hij sprak daar met het gemeentebestuur over de "kwestie" Maastricht. Dewael steunde bij die gelegenheid de inzet van vier extra agenten in Lanaken, die volledig zijn vrijgemaakt voor de strijd tegen drugscriminelen. België eist onverkort dat Nederland stopt met het gedoogbeleid, benadrukte Dewael daarbij. Nederland moet zich aanpassen aan de rest van Europa, aldus de minister.

De Limburgse politie wil graag een euregionaal team dat samen de drugsrunners aanpakt. Dewael hield zich in deze enigszins op de vlakte en verwees naar het Beneluxverdrag. "Jullie politie mag de grens over", lichtte hij toe.

België is niet van plan van de harde lijn jegens softdrugs af te wijken, liet hij weten. "Het Nederlandse beleid veroorzaakt de overlast in België. Zolang het beleid van Nederland afwijkt, is een euregionale aanpak van drugscriminelen moeilijk".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief