Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Buitenlanders in Zuid-Afrika massaal belaagd

19 mei 08

Bij bloedige uitbarstingen van blinde vreemdelingenhaat zijn in en rond de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg meer dan twintig doden en honderden gewonden gevallen.

De politie sprak maandag van 22 doden, van wienegentien in het afgelopen weekeinde vielen. Er zijn tot dusverre circa 250 arrestaties verricht.

Het geweld richt zich tegen vluchtelingen, immigranten of gastarbeiders uit omringende landen, vooral Zimbawanen. De rellen begonnen de afgelopen week in de arme voorstad Alexandra en hebben zich verspreid naar andere delen van de stad. Maandag braken onlusten uit in Reiger Park, een sloppenwijk ten oosten van Johannesburg.

Circa 6000 buitenlanders in Johannesburg zoeken bescherming in kerken, gemeenschapscentra en politiebureaus tegen bendes. "Als we terug de straat op gaan, zullen ze ons vermoorden", aldus een Zimbabwaanse man tegen de BBC.

In Johannesburg werd maandag een kerk belaagd waar duizend mensen een veilig heenkomen hadden gezocht. "We geloven dat de situatie zo ernstig aan het worden is dat de politie de zaak niet langer onder controle heeft", aldus bisschop Paul Veryn van de Centrale Methodistenkerk.

In de buitenwijken hebben bendes wegblokkades opgeworpen en werd met stenen naar de politie gegooid. De politie gebruikte maandag traangas en rubberkogels om de relschoppers uiteen te drijven. De bendes trekken bewapend met machetes, pistolen en messen rond om buitenlanders te mishandelen. Zij steken buitenlanders in brand, plunderen winkels en verbranden auto's van buitenlanders die in hun ogen crimineel zijn en banen voor Zuid-Afrikanen wegpikken.

Tientallen mensen moesten met messteken of brandwonden naar het ziekenhuis. Zondag werd een buitenlander in zijn eigen dekens gehuld en in brand gestoken. Die vuurbal staat maandag op meerdere voorpagina's van Zuid-Afrikaanse dagbladen. De man stierf aan zijn verwondingen.

"Dit is allemaal de schuld van de Zimbabwanen", zei een Zuid-Afrikaanse vrouw. "Ze moeten gewoon weggaan." De meeste immigranten die afgelopen jaren naar Zuid-Afrika zijn gegaan, komen uit het naburige Zimbabwe. Enkele miljoenen Zimbabwanen ontvluchtten hun door het wanbeleid van president Mugabe geruïneerde land.

President Thabo Mbeki en ANC-partijleider Jacob Zuma hebben de aanvallen ten stelligste afgekeurd. Ze willen een groot onderzoek naar de geweldsuitbarsting. Veel ANC-leden ontvluchtten zelf het land ten tijde van de apartheid.

Een Zuid-Afrikaanse mensenrechtencommissie vreesde maandag echter dat de regering de toenemende dreiging van vreemdelingenhaat niet serieus genoeg neemt. "In 1999 zijn we al begonnen met een campagne tegen vreemdelingenhaat toen twee buitenlanders van een trein werden gegooid in Pretoria", zei voorzitter Tseliso Thipanyane op de radio. Hij beschuldigt de overheid van zwak leiderschap.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief