Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Premier: Zelfbeeld van Nederland te negatief

21 mei 08

Nederland heeft een veel te negatief zelfbeeld. Nederlanders hebben de neiging dingen die niet goed gaan breed uit te meten, terwijl we er in vergelijking met andere landen goed voorstaan.

Premier Jan Peter Balkenende heeft dat woensdag gezegd in een toelichting op zijn verantwoordinsgbrief. Het kabinet blikt daarin terug op het beleid van vorig jaar.

Zelf vindt het kabinet dat het op de goede weg is, terwijl uit opiniepeilingen blijkt dat een groot deel van de bevolking ontevreden is over tal van maatregelen en dat het vertrouwen in het kabinet laag is.

Balkenende en vicepremier Wouter Bos ontkennen niet dat een aantal dingen beter moet, maar ze zijn er wel van overtuigd dat het kabinet "op het goede spoor zit". Bos wees erop dat de kritiek uit de samenleving ook niet eenduidig is. Zowel links als recht is ontevreden, zei hij. "De samenleving is het ook niet eens."

Bos onderstreepte verder dat 2008 het moeilijste jaar is voor dit kabinet, omdat nu een aantal impopulaire maatregelen genomen moet worden, zoals belastingverhogingen. Daardoor hopen "het chagrijn en de ontevredenheid" zich op, aldus Bos.

Balkenende zei niet uit de voeten te kunnen met het cynisme en negativisme dat hij in de samenleving bespeurt. "Daarmee kom je geen stap verder."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief