Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geweld Zuid-Afrika ook in kustplaats

21 mei 08

Het geweld tegen buitenlanders in Zuid-Afrika heeft zich woensdag uitgebreid naar de oostelijke havenstad Durban, op 600 kilometer van Johannesburg.

Een Nigeriaanse kroeg vormde een van de doelen in Durbans sloppenwijk Umbilo, liet een politiewoordvoerder weten. Een bende van circa tweehonderd Zuid-Afrikanen viel mensen op straat aan met flessen en knuppels, berichtte de BBC woensdag. Zeker zes mensen raakten gewond. De bende liet de ongewenste immigranten weten dat ze de provincie KwaZulu Natal moesten verlaten.

Inwoners van Johannesburg beleefden een relatief kalme nacht sinds de uitbraak van vreemdelingenhaat tien dagen geleden, waarbij 24 mensen zijn gedood.

Veiligheidsfunctionarissen discussiëren nog over het eventueel inzetten van het leger. Een hoge functionaris zei een rapport van politie, defensie en justitie af te wachten. "Natuurlijk roep je de hulp van de krijgsmacht in als de politie het niet aankan. Maar volgens mij is het nog niet zo ver."

De politie heeft al wel gevraagd om extra materieel van het leger om het geweld in de sloppenwijken het hoofd te kunnen bieden, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

In Zuid-Afrika verblijven ruim 5 miljoen buitenlanders op een totale bevolking van 50 miljoen. De grootste groep van 3 miljoen personen komt uit buurland Zimbabwe. Zij worden ervan beschuldigd banen in te pikken van Zuid-Afrikanen. Circa 13.000 buitenlanders zijn van huis en haard verdreven en hebben hun toevlucht gezocht tot kerken, politiebureaus en andere sociale centra.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief