Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rutte hekelt leiderschap Balkenende

22 mei 08

VVD-leider Mark Rutte verwijt premier Jan Peter Balkenende een chronisch gebrek aan leiderschap" en noemt diens Verantwoordingsbrief "volstrekt zonder inspiratie en onleesbaar".

"U bent volkomen de weg kwijtgeraakt in het bord spaghetti dat u zelf hebt gekookt."

Rutte zei dat donderdag tijdens het Verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer over het vorig jaar gevoerde kabinetsbeleid. Rutte kan zich nauwelijks voorstellen dat Balkenende de Verantwoordingsbrief, volgens hem een dorre opsommig van feiten en maatregelen, zelf heeft geschreven.

Rutte beschuldigt het kabinet ervan dat dat "het onbehagen voedt". Volgens de VVD-leider wekt het kabinet in de Verantwoordingsbrief en de jaarverslagen over vorig jaar de indruk dat het goed gaat met Nederland, terwijl de economische groei inmiddels bijna is stilgevallen. "U speelt mooi weer met de cijfers van vorig jaar."

Rutte verweet het kabinet onder meer dat een deel van het geld dat bestemd is voor de verbetering van wegen en spoorverbindingen, vorig jaar op de plank is blijven liggen. Ook kritiseerde hij de hoge kosten van het general pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers en de op onderdelen stijgende criminaliteitscijfers.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief